fbpx
Сьогодні
14:43 09 Січ 2024

Відбулося п’яте засідання Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни

Фото: Офіс Президента

Під співголовуванням керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та ексвіцепрем'єр-міністерки, колишньої міністерки закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем відбулося п'яте засідання Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента, пише Рубрика.

Відкриваючи засідання, Єрмак наголосив, що Україна зустріла Новий рік під масовані обстріли з боку Росії.

"У цій жахливій, нічим не спровокованій і дуже жорстокій війні й далі гинуть наші люди, мирне населення та військові, а також страждає довкілля. Усі ці напади завдають величезної шкоди. Наприклад, після останньої атаки якість повітря в Києві значно погіршилася через високу концентрацію продуктів горіння, хімікатів і пилу. Приблизний підрахунок збитків навколишньому середовищу перевищив 56 мільярдів євро з понад 3300 задокументованими судовими справами", – сказав очільник ОП.

Він зазначив, що Україна рішуче налаштована бути однією з перших країн у світі, яка притягне агресора до відповідальності саме за збитки, завдані довкіллю.

Єрмак подякував представникам Міжнародної робочої групи за значну роботу над створенням Природоохоронного договору для України.

Зокрема, очільник ОП відзначив лідерство співголови Міжнародної робочої групи Маргот Вальстрем у розробці документа.

За словами Вальстрем, Природоохоронний договір міститиме уніфікований підхід до оцінки впливу російської війни в Україні на довкілля, визначатиме підходи до компенсації за заподіяну шкоду, а також пропозиції щодо "зеленого" відновлення навколишнього середовища.

"Сформовано 46 рекомендацій як для України, так і для міжнародної спільноти. Багато з них пов'язані з посиленням спроможності, організацією та керуванням різними процесами. Деякі стосуються стратегії та пріоритетів. Інші адресовані організаціям, партнерам та урядам і стосуються політичних рішень і технічної допомоги загалом", – сказала вона.

Вальстрем також відзначила важливість співпраці з міністром захисту довкілля та природних ресурсів України у фіксації екологічних злочинів РФ.

Під час зустрічі, генеральний прокурор Андрій Костін наголосив, що сьогодні розслідується 280 кримінальних справ за фактом екоциду та екологічних воєнних злочинів, і російський агресор обов'язково має понести відповідальність за ці злочини.

Він відзначив важливість урахування екологічних, наукових та юридичних аспектів наслідків війни для довкілля.

У свою чергу, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець зазначив, що через забруднення повітря, спровоковане російськими обстрілами 29 грудня та 2 січня, Україна зазнала збитків на суму 400 тис. дол. За його словами, у повітря потрапило понад 5 тис. тонн CO2.

Як повідомлялося, за широкої підтримки країн ЄС та міжнародного співтовариства триває робота над створенням спеціального трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України.

Встановлення справедливості та притягнення агресора до відповідальності за злочини в Україні та протидія екоциду й відновлення довкілля є пунктами 7 та 8 у складі Формули миру, запропонованої Володимиром Зеленським.

Також повідомлялось, що станом на вересень, сума збитків українському довкіллю внаслідок повномасштабного вторгнення росії вже сягнула 57 млрд доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: