fbpx
Сьогодні
14:45 07 Січ 2024

У ДСНС дали поради для батьків на випадок можливих відключень світла

Працівники Державної служби надзвичайних ситуацій дали поради батькам, як підготувати дітей до можливих відключень світла в Україні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на ДСНС України.

"Памʼятайте, під час вимкнення світла дитина може почуватися більш вразливою. Якщо вона боїться, обійміть її і скажіть, що ви разом і точно з усім впораєтесь. Завжди транслюйте дитині свою впевненість!" порадили надзвичайники.

Як зауважили у ДСНС, щоб зменшити тривожність і стрес, потрібно завчасно розказати дітям, що вдома може зникати світло, та поясніть, як поводитися:

  • Віднови спокій. Повільно вдихни і видихни, розімни плечі, відчуй під ногами підлогу, торкнися стіни;
  • Зупинися і згадай, у якій ти кімнаті та як у ній розставлені меблі;
  • Виставивши поперед себе руки, помалу дійди до місця, де лежить ліхтарик.
ДСНС, світло

Фото: ДСНС

Рятувальники також рекомендують наступне:

  • навчіть дітей користуватися ліхтариком – у телефоні та звичайним, тримайте його в одному й тому ж місці;
  • попередьте, що під час відключення електроенергії зникає мобільний зв'язок, тож дитина може не додзвонитися вам;
  • виділіть поличку, де лежатимуть батарейки, повербанк, ліхтарик, і разом з малечею періодично наводьте там лад. Так дитина почуватиметься долученою;
  • щоб подолати страх темряви, час від часу збирайтеся всією сім'єю в одній кімнаті, вимикайте світло, запалюйте свічки чи гірлянди та у спокійній атмосфері грайте в настільні ігри чи просто розмовляйте;
  • забезпечте мінімальне освітлення дитячої кімнати: встановіть лампу-нічник із можливістю регулювати яскравість, придбайте USB-лампу чи світильник на акумуляторі.
  • привчіть дітей прибирати речі з підлоги, щоб у темряві не перечепитись.
ДСНС, світло

Фото: ДСНС

Що відомо про відключення світла по Україні

Нагадаємо, що в осінньо-зимовий період 2022 року росія хотіла залякати українців та змусити їх до вигідних йому переговорів. РФ вдалася до ракетного терору по українських містах, зокрема, 23 листопада. Це призвело до того, що більшість областей залишилися без світла, води, тепла, зв'язку та Інтернету.

Загалом протягом опалювального сезону торік росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об'єктах. Понад 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції

Однак українці згуртувалися, допомагали одне одному, розгорнули "пункти незламності", тому що добре розуміємо, за що саме воюємо і як хочемо жити.

Буквально за кілька тижнів ми перетворилися на досвідчених експертів з виживання: знаємо, де купити газові грілки, як зберегти продукти, коли в холодильнику майже плюсова температура, та де знаходяться "Пункти незламності" в наших містах.

А наші енергетики та комунальні служби працювали самовіддано й злагоджено.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: