fbpx
Сьогодні
17:56 02 Гру 2023

Кожний блекаут – це ситуація на межі повторення Фукусіми, – міністр енергетики про ситуацію на ЗАЕС

Кожний блекаут на Запорізькій атомній станції – це загроза повторення Фукусіми в Україні.

Про це зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону, пише Рубрика.

Вночі на Запорізькій атомній електростанції стався вже восьмий блекаут, а це загроза не тільки для України, але й для країн-сусідів.

"Ключове те, що відбувся черговий – восьмий, блекаут на ЗАЕС. Кожний блекаут це загроза аварії, це ситуація на межі повторення Фукусіми (мова про аварію на АЕС в Японії 2011 року, що відбулась через землетрус, і це була найтяжча ядерна аварія з часів Чорнобильської катастрофи 1986 року, – ред.) в Україні", – сказав Галущенко.

Міністр наголосив, що дана ситуація вимагає більш жорсткої реакції на дії Росії в районі ЗАЕС. За його словами, масштаби наслідків у разі аварії на АЕС можуть бути великі. Галущенко повідомив, що прораховувались можливі наслідки аварії у 2022 році на станції – тоді йшлося про розповсюдження радіації, зокрема, на Крим та на частину сусідів України. Зокрема під радіацію можуть потрапити Румунія та Туреччина.

"Розрахунки цього року показували, що вибух радіації піде більше на західну частину України та на країни, які межують з нами на західному кордоні. Це дуже небезпечна ситуація взагалі", – сказав глава міністерства.

Він зазначив, що електропостачання на ЗАЕС відновлено, проте треба враховувати, що ЗАЕС є найбільшою в Європі атомною станцією з 6 блоками, і це значно підвищує ризики будь-якого інциденту.

Нагадаємо, як повідомляла Рубрика, у ніч на 2 грудня на окупованій Запорізькій АЕС відбувся повний блекаут, який може створити загрозу ядерній та радіаційній безпеці на станції.

Як зазначили атомники:

  • ввечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС – Феросплавна" напругою 330 кВ. Через неї ЗАЕС отримувала живлення від української енергосистеми.
  • о 02:31 під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС – Дніпровська" напругою 750 кВ.

Через блекаут Запорізька АЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. Увімкнулися усі 20 генераторів, потім у роботі залишили 8.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: