fbpx
Сьогодні
15:38 26 Гру 2023

Головнокомандувач ЗСУ: потрібно залишити лише 2 поняття - придатний чи непридатний до служби

Фото: З відкритих джерел

У Збройних силах України повинно залишитися на законодавчому рівні поняття придатності й непридатності до військової служби, та взагалі відмовитись від поділу на ступні інвалідності.

Про це заявив Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний на брифінгу 26 грудня.

"Я вважаю, що на сьогодні оперування ступенем інвалідності, 2 групи, 3 групи, воно зараз не є, скажемо так, актуальним. Чому? Тому що вирішує придатність до військової служби не інвалідність, яку має людина, а військово-лікарська комісія, яка визначає, чи придатна людина до військової служби, або непридатна", наголосив керманич ЗСУ.

Залужний також зазначив, що командування ЗСУ погодилось з пропозицією залишити у відповідному законопроєкті 2 поняття:

  • людина, яка придатна до військової служби,
  • людина, яка непридатна до військової служби.

"Позбавитися такого поняття, як обмежено придатний. І, відповідно, коли ми дамо собі відповідь на ці питання, придатний або непридатний, відповідно, ми зрозуміємо, чи є нам сенс далі оперувати такими поняттями, як інвалід 2 групи, або інвалід 3 групи", – зазначив Залужний.

Окрім того, Головнокомандувач підкреслив, коментуючи заяву президента Володимира Зеленського про запит на мобілізацію 450 000 – 500 000 українців, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих.

Ключові факти

  • Залужний пояснив, що військове командування на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих не подавало.
  • "Що стосується цієї цифри, ми її сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати в 2024 році", – зазначив Залужний.
  • Головнокомандувач наголосив, що озвучувати цифри, які стосуються кожного цих показників він не може, оскільки це військова таємниця.

Мобілізація в Україні

Зазначимо, що напередодні народний депутат Давид Арахамія повідомив, що військове командування України внесло запит на мобілізацію 500 тис. осіб. На сьогодні уряд продовжує розроблювати правила призову військовозобов'язаних.

Окрім того, президент Володимир Зеленський днями заявив, що Генштаб та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пропонували для контрнаступальних дій мобілізувати до 400–500 тисяч людей. Та Президентові наразі "потрібно більше аргументів для того, щоби підтримувати цей напрямок".

Водночас Валерій Залужний переконаний, що мобілізацію не потрібно посилювати, а натомість повернути її "на ті рамки, у яких вона працювала раніше". На думку Залужного, обласні військові комісари, яких звільнили, були професіоналами.

26 грудня Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроєкт, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. А також законопроєкт, що посилить відповідальність за військові правопорушення

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: