fbpx
Сьогодні
14:30 31 Гру 2023

В Україні порахували площі самосійних лісів: навіщо це рішення

Фото: Антон Бугайчук

В Україні за допомогою дешифрування супутникових знімків порахували площі самосійних лісів, які є важливою екологічною складовою природи.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Державного агентства лісових ресурсів України.

У чому проблема?

Як зазначили у відомстві, з 24 лютого 2022 року майже 3 млн га лісу в Україні зазнали впливу військових дій. Сьогодні під окупацією та бойовими діями знаходиться понад 800 тисяч га лісів, які ми можемо втратити.

Тому потрібно працювати над створенням нових лісів. Під час війни це особливо важливо, оскільки наразі Україна втрачає українські ліси та інші цінні території через військові дії. Щоб їх відновити потрібні десятиліття.

Яке рішення?

Торік Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів", який дав старт узаконенню самосійних лісів на землях сільськогосподарського призначення та на інших категоріях земель. 

Саме це допоможе збільшити площу лісів. З прийняттям даного Закону Держлісагентство розпочало кампанію з виявлення та збереження самосійних лісів.

Адже самосійні ліси мають природне походження та є більш стійкими, у порівнянні зі штучними. Окрім того, молоді дерева найкраще накопичують вуглець з атмосфери – головну причину зміни клімату.

Як це працює?

Як розповіли агентства лісових ресурсів, перше, що зробили – це за допомогою дешифрування супутникових знімків, у співпраці з ВО "Укрдержліспроект" виявлено понад 1,7 млн га лісових насаджень поза межами лісового фонду України.

Повідомляють, що у 2023 році фахівцями територіальних органів Держлісагентства направлено понад 1,7 тис. клопотань до органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування щодо ідентифікації та віднесення цих земельних ділянок до категорії самозалісених на загальну площу 1,8 млн га.

"Наразі отримано позитивних рішень на площу 28,8 тис. га, проміжних відповідей – на загальну площу понад 244 тис. га", зауважили в агенстві.

Самосійні ліси

Наступний крок – підприємства, установи та організації Держлісагентства звертаються до органів місцевого самоврядування стосовно передачі у постійне лісокористування самозалісених ділянок. Вже направлено понад 2 тисячі таких клопотань на загальну площу 62,3 тис. га.

Наразі отримано від органів місцевого самоврядування позитивних рішень щодо передачі самозалісених ділянок по всій країні на загальну площу понад 13,2 тис. га, з яких уже оформлено речових прав на площу 6,5 тис. га.

Нагадуємо, що для лісівників – це суто волонтерський проєкт. Підприємства сплачують:

  • за процедуру реєстрації речових прав,
  • за проведення лісовпорядкування.

Окрім того, вкладають кошти в охорону, захист та догляд за лісом, а перший дохід з'явиться через 20-30 років.

"Натомість, громади вже отримують додаткові податки (рентна плата, податок на лісові землі) та збережений, доглянутий ліс", підкреслили в установі.

Нагадаємо, що Державне підприємство "Ліси України" разом з громадами та міжнародними партнерами запустило програму порятунку лісів Forest recovery.

Окрім того, в Україні через ЕкоСистему, що є національною платформою, де зібрали всі адміністративні екопослуги для бізнесу і вся екологічну інформацію для громадян, видали перший електронний сертифікат про походження деревини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: