fbpx
Сьогодні
13:58 19 Гру 2023

В Україні видали перший е-сертифікат про походження деревини: як працює це рішення

Фото: Міністерство лісу

В Україні через ЕкоСистему, що є національною платформою, де зібрали всі адміністративні екопослуги для бізнесу і вся екологічну інформацію для громадян, видали перший електронний сертифікат про походження деревини.

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, пише Рубрика.

У чому проблема?

Проблема вирубки лісів є однією з найгостріших екологічних проблем на планеті. Її вплив на екологію важко переоцінити. Адже не дарма дерева називають легенями Землі.

Вони в цілому складають єдину екосистему, яка впливає на життя різних видів флори, фауни, на грунт, атмосферу, водний режим.

Та найчастіше вирубка дерев відбувається незаконно та безконтрольно заради наживи.

Окрім того, раніше для підтвердження легальності деревини, яку вивозять з України, підприємства фізично збирали документи та подавали їх на оформлення, а потім забирали сертифікат в паперовому вигляді.

Яке рішення?

Тому Уряд прийняв постанову про запуск електронного лісорубного квитка та сертифікату про походження деревини.

Рішення замінити паперові сертифікати на електронні ухвалили, щоб спростити процедуру для чесного бізнесу та водночас унеможливити маніпуляції з боку "чорних лісорубів".

"Цифровізація у лісовому секторі є тим єдиним ефективним інструментом, який дозволить запобігти незаконним вирубкам лісів та непрозорості ринку деревини, а ще усунути корупційні ризики", наголосив міністр Руслан Стрілець.

Як це працює?

"Жоден кубометр лісу не повинен "сховатися" десь за підробленими документами. Тому ми створюємо сервіси, які дадуть можливість повністю простежити обіг деревини від місця заготівлі до її реалізації на експорт", підкреслив посадовець.

Як наголосили у відомстві, ще чотири пакети документів вже подали підприємства в електронному вигляді для отримання сертифікатів.

Зараз це можна зробити онлайн.

Електронний квиток надаватиметься на кожну окрему ділянку, де планується заготівля, і буде містити інформацію про всі види рубок. Його дія поширюватиметься на всіх лісокористувачів.

Е-лісорубні квитки автоматично вноситимуться на карту сайту ДП "Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр" та в систему електронного обліку деревини, що дозволить створити єдину електронну базу даних.

Оформлений таким чином документ автоматично потрапляє у електронний реєстр, який легко перевірити на митниці. Це унеможливлює випадки підробки сертифікатів.

Що відомо про реформу лісового господарства

В Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її межах уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів.

Також впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

Раніше ми повідомляли, ДП "Ліси України" збільшили постачання матеріалу Збройним силам для будівництва фортифікаційних споруд.

Окрім того, напередодні різдвяно-новорічних свят у філіях Столичного лісового офісу ДП "Ліси України" посилюють охорону хвойних молодих насаджень та новорічних плантацій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: