fbpx
Сьогодні
10:12 30 Гру 2023

Мінцифри закликає українців повідомляти про розташування російської техніки у чатбот єВорог: як працює це рішення

Фото: Telegram / Херсонська ОВА

У Міністерстві цифрової трансформації після наймасштабнішої російської атаки в ніч на 29 грудня, коли ворог випустив по країні 158 повітряних цілей, закликали українців згадати про чатбот єВорог, в якому можна сповістити про розташування техніки та особового складу російських загарбинків.

Про це пише Рубрика, посилаючись на повідомлення у Telegram-каналі відомства.

У чому проблема?

Нагадаємо, що російські терористи у ніч на 29 грудня атакували Україну ракетами та дронами-камікадзе. Вибухи пролунали у низці регіонів: Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Одесі, Сумській та Черкаській областях.

Ворожі повітряні цілі влучили у пологовий будинок, навчальні заклади, торговельний центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, паркувальний майданчик у різних містах країни.

Унаслідок ранкового масованого удару рф по території України 30 загиблих та більш як 160 поранених.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський зазначив, що росія била "майже всім, що має у своєму арсеналі": "кинджали", С-300, крилаті ракети, БпЛА, стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505.

"Сьогодні більшість українців прокинулося від тривоги та вибухів, бо напередодні зимових свят ворог обстріляв українські міста 120+ ракетами", зауважили у відомстві.

Яке рішення?

"Українці – очі Сил оборони. Робота народної розвідки – це збережені життя українців. Тепер Служба безпеки України має понад 10 тисяч заяв щодо осіб, які коригують удари ворога, здають позиції наших бійців, підтримують війну проти України", наголосили у "Дії".

Нагадаємо, що ще у березні минулого року Мінцифри запустило у Телеграмі чат-бот "єВорог". За допомогою нього можна повідомляти:

  • про ворожі бензовози,
  • скупчення та переміщення колон техніки,
  • транспортування техніки залізницею,
  • склади з боєприпасами,
  • про радіолокаційні станції,
  • позиції артилерії,
  • польові аеродроми для гвинтокрилів,
  • розташування керівного складу ворожих військ,
  • дислокацію або місця проживання окупантів.

"Помстіться та залиште окупантів без новорічного настрою, повідомте про розташування ворожої техніки та особового складу в чатбот єВорог", вказали в Мінцифри.

Як це працює?

Як зазначають у міністерстві, військовим потрібна будь-яка інформація, однак водночас є ключовий перелік техніки:

  • ракетні комплекси С-300 та С-400;
  • вогнеметні системи залпового вогню "Буратіно"/"Солнцепьок";
  • балістичні ракетні комплекси "Іскандер".
техніка ворога

Фото: Телеграм / Мінцифри

"Важливо! Подбайте про власну безпеку: не підходьте до окупантів занадто близько, видаляйте історію листування з ботом та фото зі смартфона, не обговорюйте переміщення ворожої техніки телефоном", — додали у міністерстві.

У Мінцифри додали, що інформація від українців може допомогти збільшити кількість одиниць утраченої російської техніки. 

"Якщо помітили подібне, робіть фото й відео, переходьте в чат-бот єВорог і відправляйте інформацію. Перейти можна з головного екрана застосунку Дія або за посиланням", підкреслили у відомстві.

Довідка

Нагадаємо, що цьогоріч у лютому Кабінет Міністрів на засіданні ухвалив рішення щодо запровадження системи Delta у Силах оборони.

Delta – система збору, обробки та відображення інформації про ворожі сили, координації сил оборони, а також забезпечення ситуаційної обізнаності за стандартами НАТО, розроблена Центром інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України.

Система ситуаційної обізнаності використовується для планування операцій та бойових завдань, координації з іншими підрозділами, захищеного обміну інформацією про розташування сил противника тощо. Зокрема, у Delta інтегровані чат-боти, розроблені Мінцифрою – "єВорог" та СБУ – "STOP Russian War".

Система оснащена сучасними засобами моніторингу підозрілої активності. Кіберпідрозділи союзників з 2021 року здійснюють постійну перевірку системи на вразливості, спроби несанкціонованого проникнення, витоку даних тощо.

Нагадаємо, що Україна та ще 30 країн хочуть скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН після масованого удару росії по цивільних обʼєктах у низці українських регіонів 29 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: