fbpx
Сьогодні
16:15 29 Гру 2023

У селі на Черкащині живе врятований лебідь Гоша, який пройшов курс уколів та приймає ванни в балії

Фото надане Юрієм Городинцем

На Золотоніщині в селі Підставки врятували лебедя, на якого під час перельоту напали круки. Пораненого птаха виходжує Юрій Городинець, хоча мав намір лише допомогти доправити пернатого до фахівця.

Про це пише Суспільне, передає Рубрика.

Нині лебідь почувається краще та вже почав самостійно виходити з курника у двір, розповів Суспільному Юрій Городинець.

Оголошення про порятунок лебедя з'явилося на фейсбук-сторінці Лілії Романенко із села Підставки, що в Золотоніському районі, на початку грудня.

Скрин допису зі сторінки Лілії Романенко

Як розповіла пані Лілія, лебедя знайшов на своєму городі її односелець Володимир Романенко. Птах упав на землю просто на його очах – на нього накинулися круки.

Постраждалого прилаштували на перетримку.

"Прихисток був тимчасовим. Тому треба було негайно щось вирішувати, поговорили, порадилися навіть зі старостою. От я і розмістила оголошення в інтернеті. А раптом? На прохання і відгукнувся житель сусіднього села Безпальче Юрій Городинець. Птах і досі у нього", — пригадала пані Лілія.

Юрій Городинець, який виходжує та доглядає нині лебедя, розповів, що спочатку не планував брати його до себе, а хотів доправити до свого товариша Миколи Комнатного із Драбова. Бо ж той знається на лебедях і сам їх доглядає. Проте цього зробити не вдалося – у пташиному господарстві, на жаль, уже не було вільних місць. Тож довелося поселити пернатого вдома.

"А як я мав вчинити? Я ж пообіцяв, що все владнаю. Привіз птаха, розмістив у відокремленому куточку в курнику у себе вдома. Назвав Гошею. Відразу проконсультувався з ветеринарним лікарем із Золотоноші. Мені передали антибіотики, всі необхідні препарати. Робив уколи. Слабкий був він попервах. Кульгав бідолаха, крило пошкоджене було. Зараз "пацієнт» почувається набагато краще. Їсть, навіть потрошку почав надвір виходити. Звісно, під нашим пильним наглядом".

Юрій Городинець додав: намагається піклуватися про лебедя дуже уважно. Стелить запашне сіно, робить зернову суміш для харчування, змішуючи її пропорційно, обов'язково дає можливість поплавати.

Фото надане Юрієм Городинцем

"Влаштовуємо з внуками Гоші банний день. Птах водоплавний, треба на це зважати. Воду наливаємо в балійку, він там купається. Схоже, йому у нас живеться нормально. Одужує, сильнішає щодня".

До весни, додав Юрій Іванович, лебідь точно буде у нього. А там, видно буде: чи таки відвезе його до Миколи Комнатного у Драбів, хай там до лебединої зграї звикає, чи, як крила розправить, сам полетить, знайде собі пару.

"Вільному воля. Нам, українцям, добре знайоме це відчуття. Сам найбільше ціную свободу. Радий, що вийшло врятували живу істоту. Світ тримається на добрі. Воно переможе!", — міркує чоловік.

Нагадаємо, раніше Рубрика писала, що зоозахисній організації UAnimals розповіли, що робити, якщо знайшли лелеку й припускаєте, що він постраждав та надали інструкцію з порятунку цих птахів.

Окрім того, про гнізда лелек на електроопорах Київщини можна повідомляти на сайті ДТЕК. Енергетики укріплюватимуть гнізда спеціальними захисними платформами й передаватимуть дані про птахів орнітологам. Це захистить лелек від ураження струмом.

Ми також розповідали, як допомогти тварині у спеку та як діяти, якщо тварина знепритомніла, вдавилася, має поранення й кровотечу, перелом, опіки чи судоми.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: