fbpx
Сьогодні
15:46 28 Гру 2023

Сполучені Штати пропонують G7 узгодити план конфіскації активів рф на $300 млрд, − FT

English version here

Фото: slovoidilo.ua

Партнери України поспішають узгодити план конфіскації 300 мільярдів доларів заморожених російських активів. На даний час США запропонували робочим групам "Групи семи" вивчити шляхи, як це зробити.

Про це пише Рубрика з посиланням на Financial Times.

Повідомляється, що наразі ніяких рішень не прийнято, дискусії з цього питання у європейських столицях тривають. Але видання підкреслює, що прискорення роботи над конфіскацією російських активів для України підкреслює її зростаючу важливість для Заходу.

Цю тему обговорювали цього місяця як міністри фінансів G7, так і їхні заступники.

США, за підтримки Великої Британії, Японії та Канади, запропонували продовжити підготовчу роботу, щоб варіанти були готові до потенційної зустрічі лідерів G7 орієнтовно 24 лютого.

Три робочі групи, запропоновані Вашингтоном, вивчатимуть юридичні питання, пов'язані з конфіскацією:

  • методи застосування такої політики та пом'якшення ризиків;
  • також варіанти того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

Німеччина, Франція, Італія та ЄС висловили певні застереження − вони говорять про необхідність ретельно оцінити законність конфіскації активів Москви, перш ніж приймати рішення. Кілька європейських міністрів також наголосили, що варто зберігати високий рівень секретності цієї роботи.

У західних столицях розглядаються різні варіанти, починаючи від прямої конфіскації і витрачання активів російського центрального банку, до отримання доходів від заморожених активів або використання їх як застави для отримання кредитів.

Видання пише, що ЄС поки не арештовує самі російські активи, а вивчає способи вилучення прибутків, отриманих фінансовими установами, такими як Euroclear, де зберігаються суверенні активи на суму 191 млрд євро.

Досі Вашингтон публічно не підтримував арешт російських активів. Але цього року США в приватному порядку розповсюдили в рамках G7 дискусійний документ, в якому припустили, що арешт заморожених активів Москви був би законним як "контрзахід, що спонукає Росію припинити агресію".

Європа, де знаходиться більшість активів, налаштована набагато обережніше. Вона побоюється можливих наслідків для фінансової стабільності, а також дій у відповідь з боку Росії.

Італія, яка перебирає на себе головування в G7 у 2024 році, є однією з тих, хто занепокоєний потенційною відплатою своїм компаніям, що працюють в Росії, чим Москва вже погрожувала.

Росія також попередила, що припинить дипломатичні відносини зі США у відповідь на будь-яку конфіскацію активів.

ЄС, Велика Британія та Франція також підкреслили, що ці гроші не будуть легкодоступними і достатніми для покриття потреб України у відновленні, і що арешт активів не повинен відбуватися за рахунок надання фінансової підтримки Києву у 2024 році.

За останні два роки G7 змогла кілька разів подолати розбіжності між своїми членами щодо економічних заходів проти Росії, в тому числі щодо початкового широкого пакету санкцій, а також щодо встановлення верхньої межі ціни на російську нафту.

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США Джо Байдена активізувала зусилля з конфіскації близько 300 мільярдів доларів суверенних російських активів, заморожених на території західних країн.

Європейська комісія 12 грудня затвердила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України доходів від заморожених російських активів, яку 14 грудня взяла до відома Європейська рада.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: