fbpx
Сьогодні
10:56 12 Гру 2023

Новий поштовх: ЄС вивчає можливість дати Україні 15 млрд євро з заморожених російських активів

Європейський Союз планує залучити 15 мільярдів євро із заморожених російських активів для надання фінансової допомогу Україні.

Про це повідомили видання Financial Times та Sky News, а також Голосу Америки підтвердили у Єврокомісії.

"Ми працюємо над тим, щоб мобілізовані російські активи також могли бути використані на користь України", – повідомила у коментарі Голосу Америки речниця Єврокомісії Ана Пізонеро.

За даними співрозмовників FT, 12 грудня Брюссель запропонує обмежити прибутки, отримані від заморожених активів російської федерації в ЄС.

Така схема, як зауважують у виданні, має на меті зібрати до 15 мільярдів євро.

"Важливо подивитися, як ми можемо використати російські знерухомлені активи та доходи від цих знерухомлених активів для підтримки України", — сказав виданню виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

Зазначають, що невдалі спроби США та ЄС домовитися про додаткову фінансову підтримку України дали новий поштовх пропозиціям використати заморожені гроші рф.

Як стверджують джерела видання:

  • Єврокомісія спочатку вимагатиме від депозитаріїв цінних паперів, що володіють активами російського центробанку, розміщувати прибуток, отриманий від них, на окремих рахунках.

Варто зауважити, що депозитарії цінних паперів отримують прибуток, реінвестуючи кошти від погашення цінних паперів, таких як державні облігації, оскільки платежі в Москву заборонені через санкції.

  • на другому етапі плану прибутки будуть перераховані до спільного бюджету ЄС, щоб допомогти підтримати Україну, зауважують джерела.

Зауважимо, для того, щоб план спрацював і гроші потрапили до Києва, потрібна одноголосна підтримка країн-членів ЄС.

Довідка

Нагадаємо, що на саміті 14-15 грудня у Брюсселі країни-члени ЄС вирішуватимуть подальшу долю євроінтеграційного процесу для України, а також її фінансової підтримки.

У разі позитивного для України рішення, прибуток від російських активів буде перераховано до спільного бюджету ЄС для подальшої підтримки України.

Окрім того, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорював із топ-дипломатом Євросоюзу Жозепом Боррелем підсумки засідання.

Очільник українського МЗС отримав підтвердження, що у вівторок, 12 грудня, Єврокомісія представить проєкт рішення про використання доходів від заморожених російських активів для потреб України.

У листопаді міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що у Євросоюзі наближаються до рішення про загальний правовий механізм для використання заморожених російських активів на користь України.

Окрім того, міністерство закордонних справ Великої Британії підтримує ідею використати російські активи для відновлення України як аванс у питанні репарацій.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: