fbpx
Сьогодні
Фото 11:22 27 Гру 2023

В Україні традицію Щедрого вечора внесли до нематеріальної культурної спадщини: навіщо це рішення

English version here

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України напередодні Нового року Міністерство культури та інформаційної політики України вирішило включити "Традиції Щедрого вечора в Україні".

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство культури та інформаційної політики.

У чому проблема?

Культурна спадщина кожного народу це не лише сукупність успадкованих сучасниками культурних цінностей від попередніх поколінь. Це джерело життя, з якого черпає кожна нація, кожен народ і без якого неможливий успішний розвиток держави.

Міністерство культури та інформаційної політики вже внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань.

Та до цього часу традиції щедрування залишалися поза увагою. Однак вони поширені на всій території України, хоча кожен регіон має свої особливості обрядів, святкування та традиційної кухні. Також Щедрий вечір відзначають в українській діаспорі за кордоном.

Як зазначив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, традиція Щедрого вечора — одна з тих, що формують ідентичність нашого народу.

На Щедрий вечір у Києві в метро водили Козу і співали давні щедрівки

А український "Щедрик" Миколи Леонтовича, перероблений 1936 року американським музикантом українського походження Петром Вільговським, з новим текстом став всесвітньовідомим як "колядка дзвоників" ("Carol of the Bells").  

На Щедрий вечір у Києві в метро водили Козу і співали давні щедрівки

"Традиція щедрування жива: вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є "Щедрик" Миколи Леонтовича", — зазначив Карандєєв.

На Щедрий вечір у Києві в метро водили Козу і співали давні щедрівки

Яке рішення?

Тому, як розповіла перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, постало питання – включити "Щедрика" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Щедрий вечір, нематеріальна спадщина

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

"Наша мета — довести світові, що мелодія "Carol of the Bells" має насправді суто українське "громадянство". Відповідно до правил ЮНЕСКО, одна з вимог для включення елементу до світового Списку — це його включення до національного переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини, тому сьогоднішня подія — важливий крок до світового визнання", наголосила посадовиця.

Як це працює?

Упродовж року над підготовкою номінаційного досьє працювала ГО "Інститут культури України" під керівництвом дослідниці традицій української культури Марини Соботюк спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Національною академією керівних кадрів культури і мистецтв, ГО "Інститут Леонтовича", ГО "Всесвітній день вишиванки за підтримки ТОВ "БІГ ВАЙНС"".

На Щедрий вечір у Києві в метро водили Козу і співали давні щедрівки

"Традиції щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів. Традиція має довгу історію, йдучи своїм корінням з дохристиянських часів і містить в собі 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися: "водити козу", Маланку, щедрувати. І тут важливим є всесвітньо відомий твір "Щедрик"", — зазначила Марина Соботюк.

На Щедрий вечір у Києві в метро водили Козу і співали давні щедрівки

Дослідниця додала, що ГО з експертами вже розробили світову промо кампанію елементу:

  • це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенко,
  • діджитал-шоу "Щедрий вечір" за участі співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною Амбсадоркою "Щедрика".
Щедрий вечір, нематеріальна спадщина

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Нагадаємо, що 21 грудня голова Національного банку України Андрій Пишний разом з заступником голови Місії США в Україні Робертом Нідемом презентували набір пам'ятних монет "Щедрик — колядка дзвонів".

Окрім того, Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини "Приготування української традиційної страви "Голубці".

З переліком інших об'єктів національної нематеріальної спадщини можна ознайомитись тут.

Туди увійшли понад 60 позицій, зокрема такі, як приготування чебуреків, ліжникарство, виготовлення воскових віників, кобзарство, писанкарство тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: