fbpx
Сьогодні
Фото 10:41 05 Сер 2023

Уперше в Україні: для військовослужбовиць Збройних сил затвердили польову форму - навіщо це рішення

English version here

Фото: Міністерство оборони України

Міністерство оборони України нарешті затвердило зразок-еталон літнього польового костюма для військовослужбовиць ЗСУ: відтепер ця форма офіційно поставлена на забезпечення.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Міноборони України.

У чому проблема?

Сьогодні Україна має потужний показник за кількістю жінок у Збройних Силах навіть серед країн-членів НАТО. Кількість військовослужбовиць в арміях країн-членів НАТО коливається від 0,3% до 20%.

У США, наприклад, 17%, у Великій Британії — 11%, в Польщі — 7%, в Данії — 8%, в Естонії — 10% тощо. У лавах ЗСУ — 9% жінок. Це понад 70 тисяч військовослужбовиць.

При цьому досі доволі гостро стояло питання наявності відповідного одягу і білизни для військовослужбовиць. Фактично їх просто не було, і жінкам видавали чоловічу форму, що спричиняло цілий комплекс незручностей. 

Яке рішення?

Робота над впровадженням жіночої польової форми розпочалася на виконання доручення міністра та за ініціативи проєкту Arm Women Now, громадської ініціативи Forma Two і за участі радниці – уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності ще у 2022 році. Відбулися чисельні засідання робочих груп, напрацювання, випробування форми і врешті вона затверджена.

Як це працює?

За результатами військових (дослідних) випробувань костюма літнього польового для військовослужбовиць, було затверджено технічну специфікацію на даний вид речового забезпечення, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Військовослужбовиці ЗСУ, форма

Фото: Міністерство оборони України

"Модель костюма літнього польового для наших військовослужбовиць проходить належні процедури у заявлені терміни. Технічна специфікація та зразок-еталон вже затверджені. Тож найближчим часом будуть розпочаті відповідні процедури закупівель та постачання у війська", зазначив очільник оборонного міністерства.

Військовослужбовиці ЗСУ, форма

Фото: Міністерство оборони України

Глава Міноборони також додав, що відомство цінує кожного і кожну у нашому героїчному війську. Тож в оновленій моделі костюма було враховано усі побажання і зауваження військовослужбовців-жінок, які брали участь у військових (дослідних) випробуваннях.

Військовослужбовиці ЗСУ, форма

Фото: Міністерство оборони України

"Вірю, що в новому однострої виконувати як бойові, так і тилові обов'язки, стане значно комфортніше. До речі, навіть не в усіх країнах-членах НАТО, чий стандарт застосовується для пошиву.

Та і взагалі, жіноча військова форма довго не була повсякденністю в жодній країні.

В США, до прикладу, жінкам дозволено служити в армії з 1948 року і при цьому тільки в 2009 році розпочали розробку і впровадження жіночої уніформи. Лише в 2011 році в американських збройних силах розробили саме жіночу версію уніформи, яка б підходила по антропологічних параметрах.

В ізраїльській армії, де жінки також вже понад 50 років проходять обов'язкову строкову службу, жіночу форму видають не у всіх підрозділах. Тож, можна сміливо говорити, що ми серед лідерів", – сказав Олексій Резніков.

Військовослужбовиці ЗСУ, форма

Фото: Міністерство оборони України

Окрім того, міністр наголосив, що також продовжується робота над впровадженням жіночого бронежилета.

"Вже є перші зразки жіночих бронежилетів. Триває їх вивчення на відповідність технічній специфікації. Після всіх відповідних випробувань і погоджень буде затверджено зразки-еталони бронежилетів. Зрештою, наші захисниці матимуть можливість отримати не тільки польову форму, а й засоби індивідуального захисту відповідно до своїх антропометричних даних", резюмував Резніков.

Військовослужбовиці ЗСУ, форма

Фото: Міністерство оборони України

Нагадаємо, що сьогодні у лавах ЗСУ проходить службу близько 42 тисяч жінок-військовослужбовців, близько п'яти тисяч з них перебувають на передньому краї, де виконують бойові завдання нарівні з чоловіками.

Як ми писали, українська волонтерська організація Arm Women Now створює військову форму для жінок, яка згодом стане "офіційною". Досі ми такої не мали. У чому рішення та як воно працює — читайте в нашому матеріалі: "Жіноча військова форма за стандартами НАТО: коли це станеться в Україні?"

У середині липня цього року представники волонтерського проєкту Arm Women Now продемонстрували журналістами зразки жіночої військової форми, які перебувають на тестуванні у Міністерстві оборони України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: