fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 19:30 23 Січ 2023

Як відправити використані батарейки на гарантовану утилізацію: екорішення

Якщо батарейка потрапляє в землю, то токсичні речовини всередині неї забруднюють до 16 квадратних метрів землі.
  • Категорія: відходи
  • Проблема: небезпечні відходи, переробка батарейок
  • Рішення: Гарантована переробка

Батарейки — електричний або електронний компонент, джерело живлення, яке містить запас енергії і робить її доступною в електричній формі для пристроїв, підключених до нього. 

5 перших кроків

  1. Дізнайтеся більше про шкоду, яку завдають довкіллю відпрацьовані батарейки.
  2. Створіть інформаційну кампанію, щоб донести цю інформацію до широкої аудиторії.
  3. Спробуйте здати свої батарейки в торгових мережах, контейнери для збору в таких пунктах мають особливу голографічну наліпку "гарантована переробка".
  4. Замовте спеціальну коробочку для збору батарейок в офіс своєї компанії або свій будинок, самостійно сплативши збір своїх батарейок.
  5. Підтримайте організацію "Батарейки, здавайтеся!" фінансово або інформаційно, допомагаючи їм лайками й репостами.

Детальніше

Звичайна пальчикова батарейка, знайома кожному ще з дитинства, стає небезпечним відходом, коли вичерпує свій ресурс. Якщо вона потрапляє в землю, то токсичні речовини всередині неї забруднюють до 16 квадратних метрів землі. Щоб уникнути цього, батарейки потрібно переробляти спеціальним чином. На жаль, в Україні немає жодного заводу чи підприємства, яке займалося б такою переробкою. Задумайтесь про те, куди йдуть ваші батарейки або інші небезпечні відходи, і візьміть відповідальність за правильну утилізацію. 

Переробка тонни батарейок на заводі "Greenwee" (Румунія) коштує 400-500$, але через зберігання і перевезення ця вартість значно збільшується. Фінансувати переробку з бюджету країни або міст в стратегічній перспективі буде неправильно — тоді як хтось може споживати 100 батарейок на рік, інша людина може не використовувати й 10.

Будівництво переробного заводу в Україні теж не буде рентабельним, поки обсяг оплаченої переробки не досягне хоча б 800 тонн батарейок на рік. Тому екологічні організації вже не перший рік займаються адвокацією закону, який зобов'язав би всіх постачальників батарейок в Україні закладати вартість доставки і переробки в ціну кожної батарейки.

 Джерело: Рубрика

22

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: