fbpx
Сьогодні
15:21 09 Сер 2023

Екорішення: попри війну все більше українців стали правильно утилізувати батарейки

English version here

Усе більше українців почали правильно утилізувати батарейки, попри те, що в країні йде загарбницька війна.

Про це пише Рубрика, посилаючись на організацію "Батарейки, здавайтеся".

У чому проблема?

Нагадаємо, що ще у березні 2020-го волонтери ініціативи "Батарейки, здавайтеся" вперше в історії країни відправили партію вживаних батарейок на переробку до Румунії.

Раніше ж зібрані батарейки в Україні зберігали на складах, або вони потрапляли до псевдопереробників, які викидали їх на сміттєзвалища.

Як відомо, звичайна пальчикова батарейка стає небезпечним відходом, коли вичерпує свій ресурс. Якщо вона потрапляє в землю, то токсичні речовини всередині неї забруднюють до 16 квадратних метрів землі. Потім токсини через воду та ґрунт потрапляють у їстівні продукти, кажуть у команді ініціативи.

Щоб уникнути цього, батарейки потрібно переробляти спеціальним чином. На жаль, в Україні немає жодного заводу чи підприємства, яке займалося б такою переробкою. 

Яке рішення?

Як свідчить звіт організації, темпи збирання батарейок в Україні відновилися до показників, які фіксували до початку повномасштабного вторгення.

Як це працює?

Екоактивісти повідомляють, що загалом за перше півріччя 2023-го в пунктах приймання мережі зібрали 60 тонн батарейок, якими можна заповнити три вантажівки.

"Попри те, що декілька мільйонів мешканців України виїхали за кордон, темпи збирання батарейок зрівнялись з таким же періодом 2021 року. Це значить, що більше людей стали здавати батарейки правильно", – відзначають у команді "Батарейки, здавайтеся".

Попри це, понад 90% всіх батарейок в Україні досі викидають у землю, завдаючи шкоди довкіллю.

Загалом в Україні працюють 1212 пунктів збирання батарейок від "Батарейки, здавайтеся", зокрема в магазинах "Сільпо", "Епіцентр", Novus, Jysk, Comfy, Leroy Merlin, а також на заправних станціях KLO та WOG. Усі пункти можна знайти на мапі за цим посиланням.

Нагадаємо, що у Нововолинську Волинської області стартувала екологічна акція "Утилізуй батарейки – очисти Україну", під час якої тільки за перший день вдалося зібрали майже 250 кг батарейок.

Також, у Києві відкрили першу сортувальну капсулу нового зразка.

Як писала Рубрика, компанія "Екостайл", яка займається вивезенням сміття, розпочала проєкт зі збору відпрацьованих батарейок у Кропивницькому. Для цього у місті встановили 14 відповідних контейнерів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: