fbpx
Сьогодні
19:23 24 Гру 2023

Умєров розповів, яких змін слід очікувати українцям в процесі мобілізації

Проєкт закону щодо удосконалення питань мобілізації буде зареєстровано у Верховній Раді найближчим часом. Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його відомство готує "матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації".

Про це він сказав в інтерв'ю "Суспільному", пише Рубрика.

"Ми готуємо матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації, яка має бути зрозуміла суспільству", – поінформував він.

Міністр зауважив, що зміни напрацьовувались спільно з Силами безпеки і оборони, Кабінетом міністрів і Верховною Радою.

"Головний меседж — як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна", – зазначив Умєров.

За його словами, якщо суспільство хоче, щоб Україна повернулася на кордони 1991 року, то потрібно зрозуміти, як будуть відвойовуватись землі, "і в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист — ці питання потребують роз'яснення або змін".

Міністр також зазначив, що буде просити знизити призовний вік з 27 років до 25, "якщо аргументації буде достатньо, щоб суспільство це сприйняло".

Також міністерство хоче зробити облік всіх категорій військовозобов'язаних.

"Хочемо окреслити, як ми будемо їм повідомляти, щоб це не було, як зараз, на вулицях. Після цього хочемо, щоб категорії людей, яких ми будемо просити мобілізуватись, проходили медичний огляд. І тоді ми їм будемо пояснювати, де та як вони зможуть обрати професію", — зазначив Умєров.

Відомство готує законопроєкт про зміни в мобілізації, і, за словами міністра, деталі стануть відомі вже найближчими днями.

Міноборони домовиться з Верховною Радою, коли саме реєструвати законопроєкт.

Відповідаючи на запитання, чи можуть людині, яка підпадає під мобілізацію, надсилати запрошення у військкомат на смартфон, Умєров сказав:

"Ми працюємо над цими технічними рішеннями".

Говорячи про демобілізацію, міністр заявив, що його відомство знайшло рішення, "які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена".

Над цим триває робота і юридично, і законодавчо, і технічно, додав Умєров.

Він також заявив, що змін потребують "світоглядні речі: і підходи, і формати", — через те, що в Україні існує «сприйняття, що служити Батьківщині — це покарання».

Тому Міноборони готує "матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації", яка має бути зрозуміла суспільству. Її відомство обговорює з Силами безпеки і оборони, Кабміном і Верховною Радою.

Мобілізація в Україні

Президент Володимир Зеленський днями заявив, що Генштаб та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пропонували для контрнаступальних дій мобілізувати до 400–500 тисяч людей. Президентові наразі "потрібно більше аргументів для того, щоби підтримувати цей напрямок".

Зеленський також заявляв, що не стане підписувати законопроєкт, який передбачатиме мобілізацію жінок. Але може подумати про зниження віку призовників.

Водночас Валерій Залужний переконаний, що мобілізацію не потрібно посилювати, а натомість повернути її "на ті рамки, у яких вона працювала раніше". На думку Залужного, обласні військові комісари, яких звільнили, були професіоналами.

Нещодавно Рустем Умєров попросив місцеву владу в Україні ще більше сприяти мобілізаційній роботі. На його думку, органи місцевого самоврядування можуть "відчутно" посилити залучення фахівців до Сил оборони через проєкт рекрутингу.

Міністр оборони України Рустем Умєров нагадав, що сільський голова має право особисто підписувати повістки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: