fbpx
Сьогодні
10:58 23 Гру 2023

В Естонії допускають таку можливість, як допомагатимуть у мобілізації чоловіків з України

English version here

В Естонії запевнили, що за необхідності прибалтійська країна готова допомогти Україні в мобілізації її громадян та запропонувала укласти відповідну угоду.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс, цитує естонська газета Postimees.

Як зазначив очільник естонського відомства, в Естонії проживають приблизно 7500 громадян України призовного віку, але багато хто з них звільнений від мобілізації.

Цифра, зокрема, включає громадян України, які постійно проживають за кордоном. Однак стосується і тих, хто приїхав до Естонії після початку повномасштабної війни й нині мешкає тут, маючи тимчасову посвідку на проживання.

"Згідно з українським законодавством, від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки не менш як трьох дітей, батьки дітей з інвалідністю і люди, які доглядають близьку людину. Тобто критеріїв, згідно з якими людина не підлягає мобілізації, досить багато", — пояснив Ляенеметс.

За словами міністра, відповідно до міжнародного права, Україна не має можливості мобілізувати українців, які проживають в Естонії, оскільки для цього потрібна угода між державами.

Водночас Ляенеметс має намір офіційно повідомити українській владі, що якщо та хоче призвати українських громадян в Естонії до армії, то Естонія готова укласти такий договір з Україною.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, що міністр оборони України Рустем Умєров дав інтервʼю німецькому Bild. Газета дещо змістила акцент щодо проведення мобілізації чоловіків за кордоном, а також про терміни звільнення Криму українськими військовими.

Варто зазначити, президент Володимир Зеленський днями заявив, що Генштаб та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пропонували для контрнаступальних дій мобілізувати до 400–500 тисяч людей. Президентові наразі "потрібно більше аргументів для того, щоби підтримувати цей напрямок".

Зеленський також говорив під час своєї річної конференції, що не стане підписувати законопроєкт, який передбачатиме мобілізацію жінок. Але може подумати про зниження віку призовників.

Водночас Валерій Залужний переконаний, що мобілізацію не потрібно посилювати, а натомість повернути її "на ті рамки, у яких вона працювала раніше". На думку Залужного, обласні військові комісари, яких звільнили, були професіоналами.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: