fbpx
Сьогодні
13:31 22 Гру 2023

Ймовірно, вбивство пригожина організував права рука путіна патрушев, - WSJ

Фото: REUTERS

Загибель колишнього ватажка ПВК "Вагнера" Євгенія Пригожина могла бути вбивством, спланованим у кремлі. Ймовірно, до його організації міг бути причетний секретар Ради безпеки рф микола патрушев.

Про це йдеться у матеріалі Wall Street Journal, журналісти якого посилаються на представників західної розвідки та колишнього офіцера російської розвідки, передає Рубрика.

Видання пише, що патрушев давно попереджав путіна, що залежність москви від "Вагнера" в Україні надає пригожину занадто великого політичного та військового впливу, який дедалі більше загрожує кремлю.

Коли наприкінці червня це переросло у відвертий заколот проти російського військового командування, патрушев втрутився.

За даними видання, коли пригожин підняв бунт, патрушев взяв ситуацію у свої руки. Він став на оборону кремля, дзвонив офіцерам, лояльним до "Вагнера", аби ті переконали пригожина зупинитися. Сам пригожин, як зазначає WSJ, дзвінки з премля ігнорував.

Патрушев також зателефонував до олександра лукашенка та президента Казахстану Касим-Жомарт Токаєва у спробі знайти посередників. За інформацією джерел видання, Казахстан був страховкою у разі найгіршого сценарію, якщо російська армія не зможе зупинити бунт. Очікувалося, що Казахстан мав направити свої сили, але Токаєв відмовив.

На початку серпня патрушев у своєму кабінеті в центрі москви дав наказ своєму помічнику розпочати підготовку до операції з ліквідації пригожина. Пізніше путіну показали плани, і він не заперечував.

Кілька тижнів потому, після турне Африкою, пригожин чекав у московському аеропорту, поки інспектори з безпеки проводили перевірку літака. За словами представників розвідки, саме під час цієї затримки під крило заклали невелику бомбу.

Літак вилетів після 17:00 і досяг висоти приблизно у 6 кілометрів. Трохи більш як через пів години літак втратив керування й упав біля села Куженкіно. На відео очевидців видно, що після вибуху з неба впав літак із відірваним крилом.

Через кілька днів російські ЗМІ повідомили, що тести ДНК підтвердили смерть пригожина внаслідок аварії. Разом з ним загинули ще дев'ять людей, зокрема командир "Вагнера" ​​Дмитро Уткін, ще один соратник цієї ПВК, двоє пілотів і 39-річна бортпровідниця.

Довідка про патрушева

Це 72-річний російський державний діяч, керівний працівник органів державної безпеки. Секретар Ради безпеки рф із 12 травня 2008 року, генерал армії. Активно підтримує агресивну імперську політику росії та є соратником і "правою рукою" володимира путіна.

Колишні колеги патрушева описують його як "тверезого бюрократа, який, як і путін, нехтує ЗМІ, покладаючись на щоденні відомості про світ від російських спецслужб". Як і путін, він приєднався до розвідувальних служб у 1970-х роках і залишався на службі до розпаду Радянського Союзу.

Як пише WSJ, роль патрушева у деяких "темних сторінках" президентства путіна підкреслює часто смертельні наслідки для кожного, хто вступає в суперечку з кремлем.

Що відомо про падіння літака?

У Тверській області росії впав приватний літак. Попередньо, він належав власнику приватної військової компанії «Вагнер» євгену пригожину.

За даними Міністерства з надзвичайних ситуацій рф, літак Embraer Legacy впав поблизу села Куженкіно, що між Твер'ю та Великим Новгородом. На борту було 10 людей, з них троє — члени екіпажу. Всі, хто перебував на борту, загинули.

Наближений до ПВК "Вагнер" Telegram-канал стверджує, що літак збила російська протиповітряна оборона. Місцеві жителі перед падінням літака нібито чули два вибухи, властиві ППО.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: