fbpx
Сьогодні
16:30 21 Гру 2023

Відновлення економіки: в Україні оборот роздрібних продажів у 2023 році становить 92% від довоєнного рівня

Фото: Ua.news

Українська економіка почала відновлюватися попри всі випробування за майже два роки повномасштабного вторгнення. На сьогодні маємо прогноз Єврокомісії із очікуваним зростанням реального ВВП України у 2023 році на 4.8%. Чи достатньо цього для успішної відбудови? Та чи варто очікувати на подальше зростання у 2024/2025 роках?

 Про це інформує Рубрика.

Центр економічного відновлення (ЦЕВ) зібрав економістів та експертів на події "Українська економіка: підсумки 2023 і прогнози 2024-2025″. Команда ЦЕВ презентувала аналітику щодо стану економіки на кінець 2023 року та очікування на 2024 рік.

 Поступове відновлення економіки стало можливим, перш за все, завдяки:

  • діям ЗСУ,
  • міжнародній підтримці,
  • хорошому врожаю,
  • українському приватному сектору.

 За підсумком 2023 року експерти прогнозують зростання ВВП на рівні навіть трохи більше за 5%.

 "Для України після втрати майже третини економіки у 2022 році – цього недостатньо. Для сталого відновлення та елементарного виживання нам необхідно подвоїти ВВП. Це можливо лише за умови зростання  7-10% на рік у найближчі 10 років" – зазначив керівник Центру економічного відновлення, радник Прем'єр-міністра України на громадських засадах Кирило Криволап

 Однак, майбутнє відновлення може сповільнитися через брак робочої сили, особливо зважаючи на кількість вимушених мігрантів. За оцінками УВКБ ООН загальна кількість українських біженців за кордоном близько 6.2 млн осіб

"Потрібно повертати жінок і молодь в Україну. Найперша проблема для жінок – це соціальна інфраструктура. Не всі школи та садочки мають сховища та інші необхідні безпекові умови. І у питанні роботи або безпеки – безпека завжди найперше",- каже консультантка з питань стратегічного розвитку, членкиня наглядової ради "Укргідроенерго" Наталія Микольська

 Все більше українців за кордоном працевлаштовується або відкриває власні бізнеси та працює на розвиток чужих економік.

Але не все так сумно. Є й позитивні сигнали для України. Як зазначив голова Advanter Group Андрій Длігач, $12 млрд, які ми отримали від українських працівників за кордоном – це величезна сума. 

 Навіть порівняно з довоєнними $16 млрд. І це  означає, що зв'язки з Україною не перервані

"Також позитивною є поява ідеї дзеркальних бізнесів. Коли інвестиції йдуть в одразу в ланцюг, в якому Україна залучена, це позитивна тенденція 2023 року", – зауважив Андрій Длігач.

Керівник аналітичного напрямку Центру економічного відновлення, голова "EasyBusiness" Дмитро Ливч зазначив:

"Суттєво впливатимуть євроінтеграційні процеси. Ми починаємо переговори про вступ. І визначення рамки переговорів дає можливості захистити інтереси українського бізнесу та закласти нові можливості для зростання. Європейський Союз – це, в першу чергу, економічне об'єднання, яким  рухають певні тренди. Це є зелена трансформація, цифрова трансформація, розвиток єдиного ринку ЄС. А також – це  стратегічна автономія Євросоюзу. І України теж пропонує її посилення". 

 Один з ключових факторів економічного успіху України у 2023 – міжнародна фінансова допомога. Як зазначив економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай, $37 млрд, які  зайшли в нашу економіку – безпрецедентне фіскальне стимулювання. Зараз у нас оборот роздрібних продажів 92% від довоєнного рівня, з урахуванням інфляції. З огляду на те, скільки людей виїхало з України та інші економічні втрати, – це вражає.

 Попри значний дефіцит бюджету Уряду вдається надалі уникати емісійного фінансування та утримувати міжнародні резерви на достатньому рівні – $38.8 млрд. станом на 1 грудня 2023 року. Дефіцит бюджету у 2024 році сягатиме понад 20% ВВП. Як і в поточному році, він значною мірою покриватиметься за рахунок міжнародної допомоги, яка дещо скоротиться в порівнянні з 2023 роком.

 За оцінками Міжнародного валютного фонду, для забезпечення фінансової та зовнішньоекономічної стабільності у 2024 році Україна потребуватиме щонайменше 42 млрд дол. зовнішньої підтримки. І навіть, якщо ця підтримка буде дещо меншою, маємо втримати макрофінансову та курсову стабільність.

 "Той факт, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на допомогу Україні у вигляді 50 млрд євро від Європейського Союзу, – не є проблемою. По-перше, в уряду є резерв ліквідності на на січень-лютий. І головне, що є готовність європейських країн вкладати в Україну. І в цьому немає жодних сумнівів" – зауважив економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

 Програма відновлення Ukraine Facility розрахована на період 2024-2027 років та має загальний бюджет 50 млрд. євро.

Європейський Союз 1 лютого 2024 року проведе спеціальний саміт для обговорення питання виділення Україні додаткової допомоги на чотирирічний термін. В рамках програми, уряд україни розраховує отримати 18 млрд. євро підтримки вже у наступному році.

 Як і у 2022/2023 роках, у наступному році найбільший вплив на економічну ситуацію матиме безпекова ситуація та події на фронті.

Оскільки для економіки та бізнесу невизначеність – це те, що заважає зростати. Саме тому дуже важливо підтримувати український бізнес. Адже саме бізнес створює робочі місця та заробляє гроші на ЗСУ, зокрема й сплачуючи податки. І саме приватний сектор стане драйвером економічного зростання.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів прогнозує, що середня зарплата українців зросте до 21,8 тис грн у наступному році. Також урядовці передбачають сповільнення інфляції та зміцнення української економіки.

Також повідомлялось, що Міжнародний валютний фонд залежно від тривалості війни розробив для України три сценарії: базовий, негативний та позитивний. Негативний сценарій передбачає інтенсифікацію бойових дій та падіння економіки у наступному році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: