fbpx
Сьогодні
Новини компаній 15:35 13 Гру 2023

Лонг, шорт, флет – що означають позиції на крипто біржі?

Більшість трейдерів із часом переходять у сферу маржинальної торгівлі. В цьому світі діяльності є велика кількість термінів, які мають своє унікальне значення. Якщо людина чітко зрозуміє їх, в неї вийде вільно діяти на платформах з продажу і покупки криптовалюти.  Варто ознайомитися з поняттями лонг, шорт, флет згідно з інформацією на сторінці Binance, і знати, як вони застосовують на практиці. Навчання є дуже важливим для успішних інвестицій на біржі.

Лонг, шорт, флет – що це?

Поняття "лонг" і "шорт" є пов'язаними між собою. З перекладу на англійську мову, short – короткий, long – довгий. Самі ці висловлювання набули широкої популярності на товарно-сировинних біржах Англії ще в 1850-ті роки. Лонг представляється, як позиція, коли покупець бере певний актив і очікує подальшого зростання його ціни. Розмір самого прибутку повністю залежить від ціни активу. Така "довга" позиція є найбільш поширеним варіантом угоди, якщо це питання стосується роздрібних інвесторів. Також ці угоди часто використовуються саме на спотовому ринку. 

На противагу лонгу, шорт являє собою продаж певного фінансового інструменту з розрахунком на те, що надалі він знизить свою ціну. Схема взаємодії із шорт є набагато складнішою, ніж з лонг. Трейдер позичає певний актив і продає його на ринку за поточною вартістю. Після падіння курсу, він купляє ту кількість активу, яку раніше вже взяв в борг, і отримує прибуток. Інколи трапляються ситуації, коли ціна підвищується. Такий розклад подій є небажаним для багатьох інвесторів, адже на них чекають збитки. 

Нарешті, флет – рух вартості активів у горизонтальному положенні на графіку. Якщо говорити простіше, то зміна ціни відбувається в межах певного діапазону зі зниженням і підвищенням. Існують спеціальні лінії підтримки й опори. Саме вони допомагають вартості не вийти за встановлені на ринку рамки. Варто зазначити, що флет не є таким популярним серед трейдерів, як перші два. Тому його рідко можна зустріти у використанні. Це аргументовано тим, що для проведення нормальної стратегії необхідно мати велику кількість знань та навичок контролювання ситуації, що постійно змінюється. Найбільш вигідними є шорт і лонг, саме тому треба розглянути їх більш детально.

Як вибрати підхід та які переваги?

Підхід шорт і лонг мають явні переваги, що помітні під час застосування стратегії. Наприклад:

  • простота;
  • надійність;
  • широкі можливості;
  • доступне поєднання.

Попри привабливість пропозиції, трейдер має максимально уважно та відповідально підходити до вибору. Одним учасникам ринку потрібен тільки швидкий прибуток, а інші хочуть насолоджуватися тривалою грою. Весь вибір повністю залежить від досвіду. Найчастіше використовують коротку позицію. Вона є ефективною, проте може наражати інвесторів на певні ризики. 

Шорт покаже результати тільки у поєднанні з детальним аналізом ринку і достатнім досвідом трейдера. Початківцям в цій справі варто віддавати перевагу стратегії лонг, адже в ній збиток не буде перевищувати суму покупки та є великі шанси на отримання доходу. Також часто зустрічається поєднання двох стратегій. Це властиво справжнім професіоналам, які здатні максимально точно розробити стратегію та слідкувати за динамічними змінами на ринку для двох варіантів одночасно.

Щоб захистити себе від збитків, може застосовуватися хеджування. Воно допомагає автоматично закрити позицію, якщо курс опиниться на піку своєї вартості за верхнім або нижнім кордоном. Таким чином найбільш вигідна позиція закривається, а нижня повністю ліквідується.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: