fbpx
Сьогодні
19:53 20 Гру 2023

В Україні відкрили офіс Горизонт Європа: для чого це рішення

Фото: Мінцифра

В Україні на базі Національного фонду досліджень запрацював офіс Горизонт Європа. Проєкт фінансує Європейська комісія. Це сприятиме більшій участі українських інноваторів у європейському дослідницькому просторі. А також інтеграції між науковими комʼюніті ЄС та України. 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство цифрової трансформації України.

У чому проблема?

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров Михайло Федоров зазначає, що триває повномасштабна війна, але під час таких криз і народжуються інновації та технології, які здатні змінювати ситуацію не тільки на полі бою, а й у різних галузях. Наука, інновації та технології набувають нового сенсу й повинні стати трендом у нашому суспільстві. Щоб діти ще за шкільною партою почали поважати, закохуватися в цей напрям і розуміли, що тут є перспектива.

«Наше завдання — зробити так, щоб продукти інтелектуальної власності України відігравали важливу роль у розвитку Європейського Союзу. Ми робитимемо це нормативним реінжинірингом, змінюючи процеси й відкриваючи можливості для наукових установ та науковців», — наголосив Федоров. 

Яке рішення?

Офіс Горизонт Європа відкрили в межах Рамкової програми Горизонт Європа. Це  найбільша програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій, з бюджетом 95,5 млрд євро на період 2021–2027 рр. Її головна мета — підтримувати наукові дослідження, сприяти розвитку інноваційних технологій та подоланню глобальних викликів, а також підвищити конкурентоспроможність Європи та розширити наукове співробітництво. Одна з новацій програми — можливість для вчених співпрацювати в межах місій та багатосторонніх партнерств. Це дає змогу підвищити ефективність досліджень.

В Україні відкрили офіс Горизонт Європа

Фото: Мінцифра

«Горизонт Європа» — це не просто програма фінансування. Це можливість здійснити наукові прориви, об'єднати талановитих науковців та бізнес для вирішення глобальних викликів. А війна — час, коли інновації та технології можуть буквально міняти хід подій на полі бою. Тож відкриття Офісу — подія, яка відкриває нові перспективи для нашої країни. І, звісно, це також ще один крок на шляху нашої інтеграції з ЄС», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України. 

Як це працює?

У червні 2022 року до програми приєдналася Україна та набула статусу асоційованої країни. Завдяки цьому українські дослідники та інноватори змогли брати участь у конкурсах і програмах нарівні з партнерами з країн-членів ЄС та здобули право на отримання фінансування. Серед ключових показників програми в Україні:

  • понад 26 млн грн отриманого фінансування у 2021–2023 рр.;
  • 97 укладених угод за проєктами;
  • 130 учасників від України;
  • 18,5% успішних грантових заявок.

Відтепер українські науковці матимуть ще більше можливостей. Офіс Horizon Europe дасть змогу українським дослідникам та інноваторам більш ефективно співпрацювати на європейському рівні та швидше інтегруватися в науково-дослідницьку діяльність та ініціативи ЄС.

Завдяки відкриттю офісу Національний фонд досліджень стане точкою видачі грантів. Це важливо для створення сталої екосистеми інновацій. Офіс напрацьовуватиме пропозиції для вдосконалення державної політики у сфері науки, досліджень та інновацій. А також допомагатиме адаптувати й гармонізувати українське законодавство в цій галузі до норм ЄС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: