fbpx
Сьогодні
12:25 20 Гру 2023

Екорішення: Рівне стало першим містом в країні, яке виграло мільйон євро гранту на проєкт NetZero

English version here

Фото: netzerocities.eu

Рівне стало першим та єдиним містом в Україні, яке отримало грант на екологічний проект NetZero, що спрямований на зменшення кількості викидів у повітря та покращення клімату.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Рівненську міську раду.

У чому проблема?

Зруйноване житло по всій країні оцінюють у десятки млрд доларів. Мова йде про пошкодження чи руйнування житлових будинків, в тому числі і багатоквартирних. 

Все це дійсно можливо відновити швидко та дешево, але таке будівництво потребує великої кількості ресурсів і навряд буде екологічним або навіть придатним для нормального життя в майбутньому.

Окрім того, в українських містах вистачає проблем з інфраструктурою, малою кількістю зелених насаджень та непристосованістю для пішоходів. Такі міста ніколи не будуть комфортними для життя. 

Війна в України та процес вступу до ЄС прискорили процес визнання того, що нові міста мають стати "зеленими".

Яке рішення?

Так, Рівне стало першим та єдиним містом в Україні, яке отримало грант на екологічний проєкт NetZero, що спрямований на зменшення кількості викидів у повітря та покращення клімату.

Як це працює?

"Наше місто – одне із 52 пілотних міст Європи, де впроваджуватиметься концепція NetZero", зауважили у міськраді.

Як наголосив очільник міста Віктор Шакирзян, сам проект фінансується Європейським Союзом, що дозволяє реалізовувати його навіть в умовах війни.

"Це важливий крок для енергетичної безпеки та сталого розвитку міста. Адже впровадження концепції NetZero допоможе зменшити вплив міста на зміну клімату і створити чисте середовище для рівнян", підкреслив голова Рівного.

В умовах воєнного стану особливо важливо, що Рівне зможе впроваджувати сучасні технології з декарбонізації.

Участь у проекті дозволить на рівні з іншими містами:

  • впроваджувати кращі практики для розв'язання проблем енергетичної безпеки та екології,
  • обмінюватися ідеями з населеними пунктами, які вже досягнули чимало у цьому напрямі.

"Якщо Рівне успішно реалізує цей проект, це може бути прикладом для інших міст в Україні та Європі. Вони можуть використовувати схожі стратегії для забезпечення сталого розвитку та зменшення впливу на навколишнє середовище" – наголосив секретар Рівнеради.

На жаль, в Україні досі відсутня загальна культура сталого розвитку. Люди досі скептично ставляться до встановлення компостерів біля багатоквартирних будинків, палять листя, не сортують сміття та й взагалі не дуже прагнуть до того, щоб набувати нові екологічні звички.

Така проблема існує майже в кожному місті України — неважливо, скільки там проживає людей, і де вони проживають: чи то в приватних будинках, чи то в багатоквартирних.

Так було й в Люботині — невеликому місті на Харківщині. Однак саме зараз — під час повномасштабної війни ZeroWaste за два роки перевчили містян палити листя та виховали армію екоактивістів. Як це відбувалося, читайте у нашому матеріалі: "Друге місто в України під'єдналося до концепції нуль відходів: як громада на Харківщині прийшла до сталого розвитку".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: