fbpx
Сьогодні
Розбір 15:28 15 Бер 2023

Екологічна відбудова міста: які кроки робить держава

Попри те, що війна триває, про відбудову понищеного слід говорити вже. Що робити, щоб нові міста були сталими та “зеленими”? “Рубрика” розповідає про містобудівну реформу, нові інвестиції та залучення громадськості до обговорень нових проєктів.

English version here

У чому проблема?

Зруйноване житло по всій країні оцінюють у 54 млрд доларів. Йдеться про пошкодження чи руйнування майже 150 тисяч житлових будинків, в тому числі 17,5 тисяч багатоквартирних. 

Все це дійсно можливо відновити швидко та дешево, але таке будівництво потребує великої кількості ресурсів і навряд буде екологічним або навіть придатним для нормального життя в майбутньому. В українських містах вже вистачає проблем з інфраструктурою, малою кількістю зелених насаджень та непристосованістю для пішоходів. Такі міста ніколи не будуть комфортними для життя. 

Проте відбудувати сталі міста все ж реально. Про те, як у нас збираються це робити, та як почати процес відновлення власного будинку — в цьому матеріалі. 

Херсон фоторепортаж

Пошкоджений житловий будинок у Херсоні

Яке рішення?
Відбудова міст — це шанс 

І це, в основному, стосується вщент знищених міст, які потребують тотальної перебудови, як от, наприклад, Маріуполь чи Мар'янка. За словами експерта у галузі девелопменту та будівництва Назара Бенча, це дає і певні можливості. Бенч зауважує, що наразі міське середовище в Україні здебільшого не враховує потреби людей, характеризується непропорційністю інфраструктури та умовним розподілом на спальні та ділові райони, що призводить до маятникової міграції й, відповідно, до заторів. 

Але правильна реалізація відбудови може змінити на краще вигляд українських міст та збільшити кількість об'єктів, які поєднають у собі сучасні стандарти енергоощадності, безбар'єрності, інноваційності тощо. Та для цього необхідно переглянути та адаптувати будівельні норми до європейських стандартів та створити стратегію, яка враховує особливості населеного пункту, щоб використати наявне міське середовище з найбільшою користю для людей.

Лиман

Приватний будинок у Лимані, що на Донеччині після влучання російської ракети

Інвестиції у відбудову поки що впроваджують лише на етапі навчання

Поки війна продовжується і, здавалося б, починати глобальну відбудову зарано, урядовці різних міст України вже почали навчання в інвестиційній програмі. 

Так, 11  українських міст вже стали учасниками програми "Стала відбудова міст України", що реалізовує Асоціація європейських міст "Eurocities" спільно з Асоціацією міст України за підтримки "European Climate Foundation" (Європейського кліматичного фонду). Загалом Асоціація європейських міст Euroсities планує згуртувати понад 200 великих міст Європи, солідарних з українськими містами-побратимами, для реалізації проєктів реконструкції зруйнованих або пошкоджених внаслідок російської військової агресії об'єктів.

Мета програми – створити сприятливі умови для залучення інвестицій у відновлення громад України відповідно до Європейського зеленого курсу та прискорення злагодженого вступу України в Європейський Союз. Проєкт дозволить краще зрозуміти потреби українських громад, перевірити методи роботи та виробити проєкт відбудови, керуючись кліматичною нейтральністю та практиками сталого розвитку, чітко відображаючи цілі Європейської Зеленої Угоди.

Передбачається, що буде створена стратегія зеленого відновлення міст, яка включатиме такі аспекти:

  • Чиста енергія та енергоефективність;
  • Зручні для життя та інклюзивні громадські простори, зокрема інтегроване містопланування;
  • Стала мобільність, зокрема Плани сталої міської мобільності;
  • Зелені навички та менеджмент міських проєктів;
  • Циркулярна економіка та управління відходами.

Поки що представники обраних міст проходять спеціальне навчання за даними темами. 

Новий підхід до відбудови міст: в чому полягає містобудівна реформа 2022 року

Восени минулого року Парламент ухвалив Закон № 7282, який стосується першочергових заходів із реформування містобудівної діяльності. 

Одним із його ключових нововведень є запровадження програм комплексного відновлення населеного пункту. Кожна постраждала територія — місто, село чи селище — буде складати та приймати таку програму. Вона має відповідати на ключові питання та пропонувати конкретні рішення. 

Законодавці передбачають, що тепер планування оновлених населених пунктів або їхніх частин має стати більш раціональним та ефективним, а самі міста більш безпечними та комфортними. Йдеться і про бомбосховища, і про громадські простори, зелені зони та насадження, і про енергоефективні будівлі тощо.

Північна Салтівка Харків

Найбільш постраждалий район Харкова — Північна Салтівка

Щоб не повернутись назад в СРСР, потрібна прискіплива увага громадськості до нових проєктів 

У жовтні минулого року Кабмін затвердив Порядок розроблення, здійснення експертизи та застосування проєктів повторного використання у будівництві

Це означає, що під час відбудови тепер необов'язково розробляти для кожного окремого випадку свій проєкт будівлі. Проєкт "прив'язується" до конкретної земельної ділянки з урахуванням технічних умов, а також містобудівних умов та обмежень. Тобто, якщо проєкт повторного використання у будівництві розроблений для проєктування типової школи, наприклад у Києві, то такий проєкт можна використовувати для розроблення проєктної документації на будівництво школи у будь-якій іншій області за умови її прив'язки до конкретних умов будівництва.

І такі проєкти включатимуть майже все: архітектурно-планувальні, конструктивні, технічні та технологічні рішення для умов будівництва. 

За словами заступниці Міністра розвитку громад та територій України Наталії Козловської, це дозволить скоротити строки та зменшити вартість будівництва і сприятиме "якнайшвидшій відбудові зруйнованої соціальної та житлової інфраструктури громад, зокрема шкіл, лікарень, дитячих садочків, житлових будинків".

І в цьому проблема, адже типовість проєктів — не новий досвід для України. Для вирішення житлової кризи в Радянському Союзі дешево і швидко будували хрущовки. В результаті "тимчасове" рішення стало постійним і наразі ми маємо засилля старого неякісного житла. Але цього може не статись, якщо громадськість братиме найактивнішу участь в обговоренні нових проєктів.

Північна Салтівка Харків

Харків, Північна Салтівка

Як я можу вплинути на відбудову: участь в громадських слуханнях та обговореннях проєктів

Очікувано, що програма відновлення має бути відповідальністю місцевої влади, адже саме на місцевому рівні, у кожному окремому населеному пункті розуміють, як саме краще організувати новий простір та які потреби мають місцеві. 

Самі мешканці, зокрема й найбільш активні представники громад, зможуть взяти участь у розгляді програми відновлення, адже вона обов'язково проходитиме громадські обговорення. Про громадські слухання місцева влада має повідомляти на своєму сайті. 

Громадяни, які є повнолітніми та дієздатними, самі можуть ініціювати громадські слухання. Для кожного населеного пункту чи громади існує Порядок проведення громадських слухань, де чітко визначено порядок ініціації. Ось, наприклад, порядок для міста Києва

Для прикладу, у столиці для проведення слухань з певного питання необхідно зібрати визначену кількість голосів: 500 для загальноміського рівня, 300 — для районного та 100 — для місцевого. Дізнатись, в який спосіб найкраще залучити людей до підтримки проведення слухань, можна у цьому матеріалі

Рішення в дії
Фонд енергоефективності допомагає українцям відновлювати будинки

Місто Ірпінь на Київщині має більше шрамів, ніж столиця: саме там рік тому проходили найзапекліші бої. Деякі будинки згоріли вщент, іншим пощастило більше і вони лиш трохи посічені осколками. В багатьох випадках українці відновлювали будинки самостійно, але нещодавно запрацювала державна програма Фонду енергоефективності "ВідновиДІМ".

Так, в місті Ірпінь на Київщині відновили перші чотири будинки, ОСББ яких брали участь у "ВідновиДІМ". ОСББ "Затишний 2020" і "ЖК Ново-Оскольський" мали пошкоджені фасад і теплоізоляцію стін, деформовані віконні та дверні рами, частково зруйновані міжкімнатні перегородки та сходовий майданчик. В листопаді ОСББ подали заявки на участь у Програмі одразу після запуску її пілотного етапу.

Минуло два місяці, і мешканці будинків знову можуть повертатись у повністю відновлені оселі: ОСББ отримали сумарно близько 13 мільйонів гривень, у будівлях відремонтували фасади, відновили зруйновані інженерні системи, замінили блоки віконних і балконних дверей, зовнішніх і внутрішніх тамбурних дверей, тобто повністю відновили свою енергоефективність. 

Заявки на участь вже подали 58 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Очікувана сума грантів за ними — понад 127 мільйонів гривень, а загальна сума пілотного етапу, надана ЄС, — 5 млн євро. 

Як взяти участь у програмі "ВідновиДім"

Повторити цей досвід можуть ОСББ Київської, Житомирської, Чернігівської та Сумської областей. 

Програма надає гранти на безоплатній і безповоротній основі — 100% вартості робіт і матеріалів для відновлення пошкоджених внаслідок війни будинків. Простий та ефективний механізм реалізації дає змогу максимально швидко організовувати процес: ОСББ отримує 70% суми авансом (розгляд заявки — 15 днів) і виконує необхідні роботи, після завершення яких (розгляд заявки — 15 днів) 30% дофінансовуються. Реалізують Програму Фонд енергоефективності спільно з International Finance Corporation (IFC).

Якщо ви хочете взяти участь у Програмі "ВідновиДІМ", зверніться за консультацією до Відділу супроводу проєктів Фонду енергоефективності за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту [email protected]

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

2
9088

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: