fbpx
Сьогодні
17:58 20 Гру 2023

Близько 6 тисяч чоловіків щоденно перетинають кордон на виїзд з України, – Держприкордонслужба

Фото: facebook.com/zahidnuy_kordon

За добу по всій ділянці західного кордону з України виїжджає близько шести тисяч чоловіків призовного віку. З них за системою "Шлях" як волонтери — 150-200 чоловіків.

Про це сьогодні, 20 грудня, під час брифінгу повідомив начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, полковник Ігор Матвійчук, пише Рубрика.

За його словами, останнім часом збільшилася кількість чоловіків, які беруть шлюб з багатодітними мамами й скориставшись цим, виїжджають. Також багато випадків, коли виїжджають як супроводжуючі з людьми, які мають інвалідність.

"В законодавстві не деталізовано можливість контролю за особою, яка супроводжує особу з інвалідністю. Тобто, одну особу з інвалідністю можуть супроводжувати в різний час різні люди на підставі акту встановлення факту догляду, який видається будь-кому; він не захищений, його можна підробити. То ж з одною особою з інвалідністю можуть виїхати кілька осіб, а перевірити, чи повернулися попередні, неможливо. Ця система потребує вдосконалення. Міністерство соціальної політики має врегулювати це питання", – каже Ігор Матвійчук.

Він зауважив, що за такі дії законодавство не передбачає відповідальності. Посадовець додав, що великий відсоток чоловіків, які виїжджають за кордон, мають довідки про непридатність до військової служби.

Найкумедніший випадок, який трапився прикордонникам, це – зміна статі за документами.

"Чоловік призовного віку змінив у РАГСі документи: був Антон, став – Тоня. Але насправді стать він не змінював", – розповів прикордонник.

Станом на листопад місяць з початку повномасштабного вторгнення російської федерації, щоб уникнути військового призову, майже 20 тисяч чоловіків віком від 18 до 60 років покинули Україну.

Довідка

Кабінет міністрів схвалив проєкт Закону "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", яким пропонується впорядкувати військовий облік осіб, які проходять службу в Бюро економічної безпеки України.

Як зазначається, законопроєктом пропонується впорядкувати питання ведення військового обліку осіб, які проходять службу в Бюро економічної безпеки України, та зняти з військового обліку резервістів осіб, які прийняті на службу до БЕБ.

Нагадаємо, Міністерство оборони України оголосило про затвердження нової концепції набору в армію, яка, зокрема, передбачає відмову від термінової служби та запровадження рекрутингу.

Однак, як зазначила заступник голови Міноборони Наталія Калмикова, поки триває повномасштабна війна, заклик залишатиметься.

За словами чиновниці, затверджена концепція є рамковим документом, який визначає бачення того, як конкретно розвиватиметься система роботи з особовим складом. Концепція передбачає розробку дорожньої карти, яка опише термін її реалізації на період до 2028 року.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: