fbpx
Сьогодні
11:20 19 Гру 2023

Перший атомний реактор за американською технологією побудують на Хмельницькій АЕС

English version here

В Україні на Хмельницькій атомній електростанції побудують атомний реактор: він буде першим, де використають американську технологію АР1000.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство енергетики України.

Як повідомляють, напередодні президент "Енергоатому" Петро Котін та головний виконавчий директор компанії Westinghouse Electric Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблоку №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за американською технологією АР1000.

атомна енергетика

Президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС. Фото: Міненергетики

Таких реакторів на сьогодні немає не лише в Україні, а й у Європі.

"Це одна з найпрогресивніших технологій в атомній енергетиці, яка дає можливість підтримувати системи безпеки атомних станцій навіть у разі блекаутів та відсутності дизель-генераторів або інших систем живлення", – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Посадовець додав, що атомна енергетика "була, є та буде ключовою генерацією в Україні".

Фактична потужність блоків АР1000 становить 1100 МВт, тоді як найпотужніші в Україні атомні блоки мають 1000 МВт.

Будівництво відповідних потужностей розпочнеться відразу після ухвалення Верховною Радою необхідного закону, сказав Котін.

"Зараз п'ять блоків АР1000 експлуатуються у світі, зокрема у США та Китаї, ще п'ять – майже готові до запуску. Польща та Болгарія зацікавлені у будівництві таких реакторів, як і низка інших країн", підкреслив президент Westinghouse.

Нагадаємо, що 22 листопада 2021 року "Енергоатом" та Westinghouse підписали дві угоди про співпрацю з метою реалізації пілотного проєкту з будівництва енергоблоків АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС.

20 січня 2023 року Кабмін погодив пропозиції Міненерго щодо розробки ТЕО будівництва ядерної установки із застосуванням АР1000.

Зауважимо, що в Україні планується збудувати дев'ять енергоблоків за технологією АР1000. Перші два з них будуватимуться на майданчику Хмельницької АЕС.

Зауважимо, Рубрика розбиралася, які саме виробництва почнуть виробництво найближчим часом, чи безпечно це для українського довкілля та що робити громадськості, аби убезпечити себе від шкідливого впливу підприємств. Читайте у нашому матеріалі: "Українське ядерне паливо: які плани та чи безпечне виробництво?"

Окрім того, в Україні американська компанія Holtec International встановить до 20-ти атомних енергоблоків з малими модульними реакторами SMR-160.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: