fbpx
Сьогодні
10:00 18 Бер 2023

Екорішення: в Україні зруйновані ворожими обстрілами ТЕС хочуть замінити малими модульними реакторами

English version here

Фото: ВВС

Україна у рамках "зеленого переходу" розглядає можливість установки 20 малих модульних реакторів ( ММР) замість зруйнованих російськими обстрілами теплових енергоблоків теплової генерації.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час відвідування однієї з енергокомпаній, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У чому проблема?

Російська армія продовжує нищити енергетичну інфраструктуру країни.

Нагадаємо, нещодавно 9 березня російсько-окупаційні війська завдали масованого ракетного удару по Україні, під вогнем опинилось 13 областей: відомо про пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури.

Тільки по Запорізькій області російська армія тоді випустила 5 ракет: всі влучили в об'єкт критичної інфраструктури.

Відновлення зруйнованих енергоблоків є дуже складним та дороговартісним, а також займає багато часу.

Яке рішення?

Як зазанчав президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, ММР є дуже перспективними для України. І на цей момент атомники спільно з Міністерством енергетики розробляють багато програм із різними світовими компаніями, які розвивають технології малих модульних реакторів.

"Це найкраща опція для заміни теплової генерації. Ми будемо рухатися в рамках "зеленого переходу" за технологією ММР, це найкраща технологія", – сказав Галущенко.

Як це працює?

"Енергоатом" наразі співпрацює в напрямі ММР з американськими Westinghouse, що пропонує свій реактор AP-300, NuScale і Holtec International, британською RolIs Royce і ще з кількома компаніями, з якими підписано відповідні меморандуми.

"Наразі над цією темою працює достатня кількість компаній, які пропонують свої проєкти. Ми намагаємося відслідковувати все, що відбувається в цій сфері. І тримаємо все під контролем, і щойно визначиться технологія, з якою ми зможемо рухатися, перейдемо в площину практичної реалізації", – доповнив глава НАЕК.

Як повідомляли, "Енергоатом" і NuScale у вересні 2021 року підписали меморандум про співпрацю у сфері будівництва в Україні малих модульних реакторів.

Також про старт пілотного проєкту впровадження в Україні ММР у партнерстві зі США, Японією та Республікою Корея для виробництва водню та аміаку оголосили в листопаді 2022 року спеціальний уповноважений президента США з питань клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко.

Як заявив тоді український міністр, проєкт може бути реалізовано протягом двох-трьох років.

Як писала Рубрика, НАЕК "Енергоатом" розглядає можливість розміщення майданчиків для малих модульних реакторів поблизу Славутича, що у Київській області.

Зазначають, що Славутич готовий до нових ядерних проєктів, зокрема як майданчик для створення навчального хабу з підготовки кадрів для атомної енергетики та центру підвищення кваліфікації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: