fbpx
Сьогодні
15:56 23 Лют 2023

На Київщині біля Славутича можна розмістити малі модульні реактори: навіщо це рішення

НАЕК "Енергоатом" розглядає можливість розміщення майданчиків для малих модульних реакторів поблизу Славутича, що у Київській області.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Російська армія продовжує нищити енергетичну інфраструктуру. Тільки 10 лютого, російські війська запустили ракети по Черкащині, Полтавщині, Івано-Франківщині, у Кривому Розі, Харкові, Києві, Хмельницькому, Львові, Запоріжжі. Цілили у енергетичну інфраструктуру.

"Починаючи з жовтня (якщо я не помиляюся, це було 10 жовтня 2022 року) ворог знищує критичну інфраструктуру. Зокрема він завдав 255 ударів по 112 об'єктах. Це ті удари, які досягли цілей, а не ті, що були збиті нашими військовими", — сказав Костін.

Постраждали від обстрілів і атомні електростанції країни.

Яке рішення?

Восени 2022-го генеральний директор компанії "ДТЕК" Максим Тимченко під час пресконференції, присвяченій нагальним проблемам енергетики України, повідомив, що "ДТЕК" розглядає використання технології малих модульних реакторів як стратегічний напрямок розвитку компанії.

Минулого року НАЕК "Енергоатом" та американська компанія NuScale Power, що розробляє малі модульні реактори та просуває ці технології в низці країн Європи, підписали меморандум з метою вивчення можливості будівництва SMR в Україні.

НАЕК "Енергоатом" розглядає можливість розміщення майданчиків для малих модульних реакторів поблизу Славутича, що у Київській області.

Зазначають, що Славутич готовий до нових ядерних проєктів, зокрема як майданчик для створення навчального хабу з підготовки кадрів для атомної енергетики та центру підвищення кваліфікації.

Як це працює?

"Славутич – місто атомників, інфраструктура міста і Чорнобильської зони відчуження, що поруч, дають можливість для зведення та розбудови нових атомних об'єктів неподалік міста. Тож ми прагнемо посилювати нашу співпрацю, зокрема й розглядаючи перспективу розміщення поблизу Славутича майданчиків для малих модульних реакторів", – сказав президент Енергоатома Петро Котін.

Зокрема, в Славутичі функціонує філія НТУУ КПІ, де студенти-атомники можуть навчатися за принципом дуальної освіти. Теоретичні знання опановуючи в університеті, а практичні навички набуваючи під час виробничої практики на майданчиках Енергоатома.

Водночас Японія планує взяти участь у проєктах з відновлення українського енергетичного сектору на основі новітніх технологій. Зокрема співпрацювати у будівництві малих модульних реакторів та спільно реалізовувати водневі проєкти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: