fbpx
Сьогодні
14:40 19 Гру 2023

Дуда в середу скликає Радбез Польщі на тему України

English version here

У середу, 20 грудня, президент Польщі Анджей Дуда скликає засідання Ради національної оборони Польщі, в якому вперше візьмуть участь новий прем'єр Дональд Туск й члени його уряду.

Про це повідомив в ефірі радіо ZET голова Бюро національної безпеки (BBN) РП Яцек Сєвєра, пише Рубрика.

За словами голови BBN Польщі, зустріч заплановано на 12:30 (за київським часом) у президентському палаці "Бельведер".

"Обговорюватимуться питання безпекової ситуації, пов'язані із ситуацією на фронті в Україні, аспект міжнародної безпеки, можливості підтримки Збройних сил України, питання реформування системи управління збройними силами та ініціатива президента щодо закону про реформування системи (обороноздатності – ред.)",– зазначив Сєвєра.

Він повідомив, що Польща має три роки, щоб підготуватися до можливої конфронтації з росією.

За його словами, ще на початку цього року росія могла відновлювати або виробляти 20 танків на рік, а зараз її потужності в цьому напрямку зросли навіть до 300 танків на рік.

Як повідомлялося, 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. Президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду чинному прем'єр-міністру Моравецькому, який обіймав відповідну посаду з 2017 року.

А 11 грудня польський Сейм обрав лідера "Громадянської коаліції" Дональда Туска новим прем'єр-міністром країни.

Наразі Польща та новий польський уряд вимагатиме від усього вільного світу мобілізувати зусилля для допомоги Україні у війні з країною-агресоркою.

Підтримка України з боку Польщі

Польща стала активно допомагати Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ. Така підтримка включала як озброєння, так і гуманітарні питання, а також політичні.

Так, Польща прийняла понад мільйон біженців з України. Також Варшава лідирує у закликах до партнерів по НАТО направити Україні більше допомоги із озброєнням.

У грудні минулого року колишній прем'єр Польщі Матеуш Моравецький говорив, що Варшава продовжить надавати Україні підтримку у боротьбі з російською агресією та у 2023 році.

Крім цього, Польща підписала "рамковий контракт" з Європейським оборонним агентством (EDA) на спільні закупівлі 155-мм боєприпасів для України.

Як повідомлялося, Польща і новий польський уряд вимагатиме від усього світу мобілізувати зусилля для допомоги Україні.  

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: