fbpx
Сьогодні
09:38 12 Гру 2023

Недостатньо амбітна: в ЄСі не погоджуються з фінальною заявою кліматичного саміту

Європейський Союз та окремі країни-члени блоку розкритикували проєкт фінальної заяви кліматичного саміту, що походив у Дубаї, вважаючи текст недостатньо сильним.

Про це повідомляє Tagesschau, пише Рубрика.

Як зазначають у виданні, багато європейських країн охарактеризували проєкт документа як розчарування. Адже в ньому не декларуються наміри поступово відмовлятися від викопного палива.

У проєкті прописано декілька кроків, які можуть знизити викиди парникових газів:

  • потроїти використання відновлюваних джерел енергії до 2030 року,
  • використання новітніх технологій для уловлювання діоксиду вуглецю,
  • більше залучення атомної енергетики.

Щодо викопного палива, то мова йде про те, щоб за можливості скорочувати виробництво та споживання вугілля, нафти й газу у "чесний і впорядкований спосіб".

"Ця пропозиція від головування саміту – це розчарування. Це в цілому недостатньо. Ключові елементи є неприйнятними для нас як Євросоюзу", зауважила міністерка закордонних справ Німеччини, представниця "Зелених" Анналена Бербок.

Як наголосила німецька посадовиця, з проєкту випливає, що викопне паливо і надалі може продовжувати відігравати важливу роль і буде можливим будівництво нових ТЕЦ на вугіллі.

Бербок додала, що з таким обсягом дій світова спільнота не зможе стримати глобальне підвищення температури повітря.

Головний перемовник від ЄС Вопке Хукстра та міністерка з питань довкілля Іспанії Тереза Рібера також відреагували негативно. Перший заявив, що переговори щодо проєкту заяви мають тривати "стільки, скільки необхідно".

Аргументом членів ЄС є не лише те, що вони хочуть рішень, які відповідали би кліматичним цілям самого Євросоюзу, а й те, що на відстоювання ними рішучих дій розраховують багато бідніших країн Глобального півдня, які вже гостро відчувають на собі наслідки кліматичних змін.

Нагадаємо, напередодні Україна приєдналася до Декларації COP28 з питань клімату, допомоги, відновлення та миру щодо збільшення потужностей ядерної енергетики втричі до 2050 року.

Що відомо про COP28

Це 28-ма конференція Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка відбувається в місті Дубай, що в Об'єднаних Арабських Еміратах, з 30 листопада до 12 грудня. Вона зібрала світових політичних і релігійних лідерів, представників урядів, бізнесменів і філантропів.

Україна відкрила на Кліматичному саміті ООН власний павільйон. Його мета — показати Україну у стійкості та "боротьбі з ворогом і кліматичною кризою", пояснили в Міндовкілля.

На саміті країни домовилися про створення Фонду збитків для компенсації бідним державам наслідків зміни клімату. Керуватиме фондом Світовий банк.

Початкові пожертви в розмірі 100 мільйонів доларів зробили ОАЕ, а також інші держави: Велика Британія ($75 млн), США ($24,5 млн), Японія ($10 млн) і Німеччина (також $100 млн).

Раніше Нідерланди попередньо погодились виділити 15 мільйонів євро до нового кліматичного фонду для бідніших країн, заснованого на кліматичному саміті COP28 в Дубаї.

Окрім того, на початку грудня G7 із партнерами започаткували "Партнерство з чистої енергетики" для України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: