fbpx
Сьогодні
22:20 03 Гру 2023

Україна приєдналася до декларації країн-учасниць конференції ООН зі зміни клімату COP28

Фото: Міністерство енергетики

Напередодні Україна приєдналася до Декларації COP28 з питань клімату, допомоги, відновлення та миру щодо збільшення потужностей ядерної енергетики втричі до 2050 року. Україна також відкрила на Кліматичному саміті ООН власний павільйон.

Про це пише Рубрика, посилаючись Міністерство енергетики України.

Ця подія має історичне значення, демонструючи співпрацю та рішучість у створенні стійкого майбутнього в умовах кліматичної кризи.

Як повідомляють, Україна також визнала основну роль ядерної енергетики в досягненні глобальних нульових викидів парникових газів.

У відомстві зазначають, що документ був ухвалений на Всесвітній конференції ООН зі зміни клімату (COP28) у Дубаї. Україну на заході представляє заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

"Зараз у світі відбувається ренесанс ядерної галузі. Проте терористичні дії росії на Запорізькій АЕС, де сьогодні стався черговий блекаут, ставлять під удар цей глобальний тренд.

Розвиток ядерної енергетики неможливий без гарантій безпеки. Базисом до цього може стати Формула миру Президента Зеленського, довкола якої вже обʼєднують свої зусилля багато країн світу", — прокоментував ухвалений документ міністр енергетики України Герман Галущенко.

Кліматичний саміт COP28

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступає на сесії COP28 кліматичного саміту ООН у суботу, 2 грудня 2023 р., у Дубаї, Об'єднані Арабські Емірати. Фото: AP /Kamran Jebreili

Очільник Міненерго підкреслив, що ядерна енергетика може допомогти світу досягти кліматичних цілей до 2050 року і при цьому зберегти надійність та доступність постачання електроенергії, яка стоятиме в центрі енергетичного переходу.

"Приєднавшись до Євросоюзу, наша держава стане частиною нової ядерної екосистеми Європи та зробить вагомий внесок у реалізацію Європейського "зеленого" курсу", — додав він.

Також сторони зобов'язалися вжити внутрішніх заходів для забезпечення:

  • відповідальної експлуатації атомних електростанцій та відповідності найвищим стандартам безпеки, стійкості та нерозповсюдження,
  • відповідального поводження з відпрацьованим ядерним паливом протягом тривалого періоду.
Кліматичний саміт COP28

Фото: Міністерство енергетики

Окрім того, у декларації констатується, що нові ядерні технології:

  • не потребують великих площ для розміщення,
  • разом з відновлюваними джерелами енергії сприяють декарбонізації не тільки енергетики, а й інших вуглецевоємних секторів економіки.

Сторони зобов'язалися мобілізувати інвестиції в атомну енергетику, зокрема за допомогою інноваційних механізмів фінансування та залучення міжнародних фінансових установ.

Кліматичний саміт COP28

Фото: Міністерство енергетики

Своєю чергою заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва також брала активну участь в обговореннях, що стосувалися термінових заходів у сфері клімату та необхідного фінансування для громад у кризовому стані.

"Важливі обіцянки представників країн та установ підкреслили об'єднання, сигналізуючи про рішучий крок до стійких рішень. У секторах гуманітарної допомоги, розвитку, клімату та миру Декларація отримала широку підтримку, демонструючи об'єднану глобальну позицію", наголосили в Міндовкіллі.

Для підкріплення цих політичних зобов'язань було оголошено про ряд нових фінансових зобов'язань щодо клімату та здоров'я, включаючи:

  • зобов'язання Глобального фонду у розмірі 300 мільйонів доларів США для підготовки систем охорони здоров'я,
  • 100 мільйонів доларів США від Фонду Рокфеллера для розширення масштабів рішень щодо клімату та здоров'я,
  • оголошення Урядом Великобританії до 54 мільйонів фунтів стерлінгів.

Відмітимо, що до країн-учасниць декларації загалом приєдналися 20 країн: Сполучені Штати Америки, Болгарія, Канада, Чеська Республіка, Фінляндія, Франція, Гана, Угорщина, Японія, Республіка Корея, Молдова, Монголія, Марокко, Нідерланди, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Швеція, Україна, Об'єднані Арабські Емірати та Велика Британія.

3 грудня Україна також відкрила на COP28 власний павільйон. Його мета — показати Україну у стійкості та "боротьбі з ворогом і кліматичною кризою", пояснили в Міндовкілля.

"Цього року говоримо про катастрофічні наслідки підриву Каховської ГЕС. Розповідаємо про нашу боротьбу з екологічними викликами через війну. Як попри все. Вже сьогодні. Працюємо над зеленою відбудовою", — розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Павільйон України на COP28 функціонуватиме в Дубаї до кінця саміту — 12 грудня.

Нагадаємо, що Україна підтримала світовий заклик щодо льодовиків та полюсів і доєдналася до важливої міжнародної ініціативи зі збереження кріосфери.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: