fbpx
Сьогодні
14:27 12 Гру 2023

МЗС: Словаччина готова підтримати відкриття перемовин з Україною щодо вступу в ЄС

English version here

Уряд Словаччини готовий підтримати рішення відкрити з Україною переговори про вступ в Європейський Союз на грудневому саміті.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу МЗС Словаччини, яка цитує міністра Юрая Бланара.

"Оцінивши реформаторські зусилля у Києві, ми готові підтримати відкриття переговорів про вступ, про що буде йтися на майбутньому засіданні Євроради.

Втім, попереду у нашого східного сусіда ще довгий і тернистий шлях, усі необхідні заходи потрібно не лише схвалити, але й втілити у життя та стежити за їхнім дотриманням", наголосив очільник словацького МЗС.

Паралельно Бланар наголосив на необхідності "більше фокусуватися на пошуку рішень для мирного врегулювання".

Міністр також повторив позицію нового уряду у Братиславі про те, що Словаччина не планує надавати Україні військову допомогу.

"Водночас, ми продовжимо надавати Україні гуманітарну підтримку, зокрема у питанні розмінування та підготовки енергетичної інфраструктури до зими, і в цьому вже були конкретні кроки", – сказав Бланар.

Що відомо про вступ України до Євросоюзу

На саміті лідерів 14-15 грудня мають розглянути питання про відкриття переговорів про вступ з Україною. Проти відкриття переговорів категорично виступає Угорщина, а позиція Словаччини досі залишалася невизначеною.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

Своєю чергою уряд Угорщини також погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто після зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою заявив, що не змінив думки щодо рішень про Україну на саміті ЄС.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прогнозує, що дискусія про відкриття чи невідкриття переговорів з Україною буде тривати буквально "до останньої хвилини" саміту.

Варто зазначити, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив, що Україна є пріоритетом і ЄС не втомиться від своїх зобов'язань щодо підтримки.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: