fbpx
Сьогодні
21:57 10 Гру 2023

Зеленський перед самітом ЄС зателефонував главі Єврокомісії: скоординували позиції

English version here

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський перед самітом ЄС зателефонував главі Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн. Під час розмови сторони скоординували позиції перед засіданням Європейської ради.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на допис голови держави в Telegram.

"Підтримую постійний контакт із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. У телефонній розмові скоординували наші позиції перед засіданням Європейської ради. Дякую за високу оцінку нашої роботи з виконання всіх рекомендацій Єврокомісії", – написав Зеленський.

Він наголосив, що Європа має рішуче захищати свої цінності та свою єдність. Глава держави переконаний, що в цьому Україна може розраховувати на підтримку з боку президентки Єврокомісії.

Зеленський подякував фон дер Ляєн за високу оцінку роботи України з виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.

"Розраховуємо на позитивне рішення щодо виділення 50 млрд євро та початку переговорів про вступ України до ЄС. Європа має рішуче захищати свої цінності та свою єдність. Знаю, що ми можемо розраховувати на підтримку з боку пані президента в цьому", – додав він.

Нагадаємо, у грудні у Брюсселі відбудеться зустріч Європейської ради, на якій лідери країн Євросоюзу мають ухвалити рішення щодо створення так званого Українського фонду в рамках багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки обсягом 50 мільярдів євро.

Ще одним важливим результатом саміту може стати рішення ЄС розпочати переговори з Україною й Молдовою щодо членства в Євросоюзі.

Що відомо про вступ України до Євросоюзу

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

Своєю чергою уряд Угорщини також погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Зауважимо, що рішення буде ухвалено лідерами країн ЄС на саміті 14 грудня. Для початку переговорів потрібна згода всіх лідерів.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив, що Україна є головним пріоритетом і ЄС не втомиться від своїх зобов'язань щодо підтримки.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: