fbpx
Сьогодні
Фото, відео 13:44 09 Гру 2023

У Ватикані на виставці покажуть унікальну українську шопку-вертеп із Яворова

Фото: Посольство України при Святому Престолі

З 8 грудня усі, хто завітає на виставку "100 вертепів у Ватикані", зможуть побачити серед безлічі інших експонатів унікальну яворівську шопку-вертеп.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук голови Львівської ОВА Максима Козицького, Посольство України при Святому Престолі.

Як розповіли в українському посольстві, напередодні на П'яцца Сан-П'єтро, у присутності С.Е.Р. Монс відкрилася виставка "100 колисок у Ватикані". Під час відкриття були присутні Ріно Фісічелла, пропрефект Дикастерії Євангелізації та численні представники Дипломатичного корпусу.

На цій виставці експонуватимуть понад 140 екземплярів з 22 країн світу.

Україна цього року презентує два вертепних ліжечка:

  • благодійний Фонд Козицького Остап Сойка та Оксана Кохут та за підтримки благодійного фонду Козицький Яворівська іграшка Остапа Сойки та Оксани Когут презентує Яворівське іграшкове ліжечко.
Ватикан, вертеп іграшки

Фото: Максим Козицький

Ватикан, вертеп іграшки

Фото: Максим Козицький

Ватикан, вертеп іграшки

Фото: Посольство України при Святому Престолі

"Її створили у майстерні Яворівська іграшка Остапа Сойки та Оксани Когут відповідно до традиції виготовлення яворівської дерев'яної забавки, яку минулого року внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Також виготовили іграшки на ялинку біля вертепу", — написав Козицький.

  • спільне посольство Basilica minore di Santa Sofia Прокатедральний Собор Святої Софії в Рим та італійський скульптор Лучано Капріотті показали іншу колиску – "Св. Йосиф, Свята Марія і Дитина Ісус". За скульптурою стоять два шматки бомб, скинутих на місто Харків.

Що відомо про вертеп

Вертеп — це старовинний пересувний український ляльковий театр, де ставили релігійні й світські п'єси. Український вертепний театр — самобутнє явище у розвитку театральної культури.

Український вертеп відомий з 17 століття Світська частина вистави поклала початок української комедії ХІХ століття. Він поширений в основному в Україні, в барокову добу (XVII-XVIII століття) і мав численні регіональні варіанти.

Нагадаємо, що вертеп, де серед персонажів були Залужний та путін зіграли місцеві пластуни в Мукачеві на Закарпатті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: