fbpx
Сьогодні
08:30 07 Гру 2023

Законопроєкт про допомогу Україні та Ізраїлю заблоковано в Сенаті США

English version here

Фото Reuters

На процедурному голосуванні республіканська меншість у Сенаті США заблокувала законопроект з додатковим фінансуванням, який містить, у тому числі, допомогу Україні й Ізраїлю. Вони пояснили це відсутністю положень про зміни прикордонної політики. Президент США Джо Байден відреагував і назвав це політичним шантажем.

Як пише Рубрика, про це повідомляє Reuters

Загалом, за процедурними правилами, законопроєкт мав отримати щонайменше 60 голосів для того, щоби бути внесений на подальший розгляд.

Його підтримали 49 сенаторів, 51 проголосував проти.

При цьому, до 49 республіканців доєднався незалежний сенатор Берні Сандерс. Крім того, лідер більшості Чак Шумер проголосував "проти", щоби мати змогу знову внести документ на розгляд.

Перед процедурним голосуванням сенатор Шумер висловив нерозуміння тим, що республіканці фактично взяли в заручники допомогу Україні для того, щоби просувати власні внутріпартійні інтереси без можливостей жодних компромісів.

"Навіщо затримувати допомогу Україні, якщо вони навіть не можуть представити пакет щодо кордону, який зможе пройти Сенат?"– зауважив лідер демократів.

Президент США Джо Байден відреагував на провал процедурного голосування у Сенаті США щодо допомоги Україні і назвав це політичним шантажем.

Коментуючи відмову Республіканської партії підтримати в Конгресі законопроект про надання додаткових грошей на гарантування національної безпеки, який передбачає допомогу Україні, Джо Байден сказав, що ставки занадто високі.

"Республіканці в Конгресі погрожують припинити підтримку України, якщо їм не вдасться проштовхнути свою надзвичайно заангажовану прикордонну політику.

Це політичний шантаж, справжнісінький і простий. Ставки надто високі, а наслідки – надто значні для політичних ігор", – зауважив президент США.

Посол України в США Оксана Маркарова також прокоментувала голосування у Сенаті щодо допомоги Україні.

Вона зазначила, що це не позбавляє можливості повторного внесення законопроекту на голосування найближчим часом. 

"Що це значить для України? На всіх зустрічах сенатори запевняли нас у тому, що сьогоднішнє голосування це не голоси проти України. Що внутрішньополітичні події які відбуваються в Конгресі США, не матимуть впливу на продовження підтримки нашої держави, яку буде продовжено завдяки двопартійний підтримці. Тому ми продовжуємо активну роботу з нашими колегами і на основі дуже продуктивних зустрічей цими днями, сподіваємося що ще до Різдва Конгрес підтримає узгоджений пакет, в якому буде оборонна, бюджетна, гуманітарна та енергетична допомога для України на 2024 рік", – наголосила Маркарова.

Як писала Рубрика, ще в жовтні поточного року Білий дім запросив у Конгресу США близько 106 млрд доларів для України, Ізраїлю та інших пріоритетних сфер.

Також відомо, що у Конгресі США точаться суперечки про посилення кордону з Мексикою. Республіканці виставили вимогу, погрожуючи не підтримати фінансування для України, якщо імміграційне законодавство не буде ухвалене.

Утім, речник Держдепу США Метью Міллер наголосив, що наразі Україна знаходиться на порозі важкого зимового періоду, тому США повинні підтримати партнера.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: