fbpx
Сьогодні
12:12 06 Гру 2023

Маркарова: цього тижня Конгрес США розгляне поправку про ленд-ліз для України

Конгрес Сполучених Штатів на цьому тижні розгляне поправки до проєкту закону про оборонний бюджет на 2024 рік, зокрема й щодо продовження ленд-лізу для України.

Про це розповіла посолка України у США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, пише Рубрика.

"Наше дуже важливе тактичне завдання зараз, над яким ми працюємо з нашими американськими колегами, – це ухвалення додаткового бюджету для України на весь 2024 рік", зазначила Маркарова.

Українська дипломатка додала, що те, в якому це буде пакеті – внутрішнє питання США.

"Ми будемо вдячні за нашу допомогу і сподіваємось, що найближчим часом – протягом наступних двох тижнів обидві партії знайдуть компроміс і ухвалять пакет, у якому буде саме та допомога, на яку ми чекаємо, – збройна, пряма бюджетна, гуманітарна, енергетична", – наголосила посолка.

Маркарова додала, що наразі це пріоритет номер один. Водночас, як зазначила дипломатка, паралельно триває велика робота щодо:

  • необхідних Україні конкретних озброєнь,
  • розширення санкцій США,
  • конфіскації російських коштів на користь України.

"П'ятий трек – це так званий військовий бюджет, закон NDA, який розглядається на цьому тижні. Це той проєкт, у якому ми просимо і Палату представників, і Сенат продовжити дію акту про ленд-ліз на 2024 рік", підкреслила Маркарова.

Українська посолка зазначила, що це додатковий інструмент – Україна хоче отримати збройні грантові програми.

"Але навіть якщо ми їх вичерпаємо раніше, буде дуже добре мати цей інструмент як допоміжний", – пояснила дипломатка.

Що відомо про виділення коштів Україні від США

Як писала Рубрика, ще в жовтні поточного року Білий дім запросив у Конгресу США близько 106 млрд доларів для України, Ізраїлю та інших пріоритетних сфер.

Також відомо, що у Конгресі США точаться суперечки про посилення кордону з Мексикою. Республіканці виставили вимогу, погрожуючи не підтримати фінансування для України, якщо імміграційне законодавство не буде ухвалене.

Утім, речник Держдепу США Метью Міллер наголосив, що наразі Україна знаходиться на порозі важкого зимового періоду, тому США повинні підтримати партнера.

Напередодні демократична більшість у Сенаті США оприлюднила новий бюджетний запит на суму близько 111 мільярдів доларів.

Своєю чергою президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден назвав можливість припинення військової допомоги Україні – "божевіллям".

Нагадаємо, що у травні 2022 року, після прийняття обома палатами Конгресу президент США Джо Байден підписав законопроєкт, метою якого було дозволити швидше передавати техніку та обладнання Україні. Цей закон отримав назву ленд-ліз за аналогом механізму американської допомоги часів Другої світової війни. 

Рік по тому цей механізм, фактично, не запрацював. Чому так сталося й чи досі можна вважати прийняття "ленд-лізу" позитивною тенденцією для України — розбираємося разом. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Чому для України добре, що досі не запрацював американський ленд-ліз".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: