fbpx
Сьогодні
16:30 06 Гру 2023

На Херсонщині окупаційна влада дозволила вивезти червонокнижних тварин із заповідника "Асканія-Нова"

English version here

Асканія-Нова. Фото з архіву Віктора Шаповала

З біосферного заповідника "Асканія-Нова", що розташований на тимчасово окупованій частині Херсонської області, росіяни незаконно вивезли до рф червонокнижних тварин.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Як розповів очільник відомства, окупаційна адміністрація парку здійснила незаконний обмін тварин між Біосферним заповідником "Асканія-Нова", природним біосферним заповідником "Ростовський" та асоціацією зі збереження та відновлення рідкісних та зникаючих видів тварин "Жива природа степу".

"З асканійського зоопарку вивезли по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида", наголосив Стрілець.

Посадовець наголосив, що всі ці тварини є червонокнижними та занесені до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП).

Статус цих тварин:

  • "зниклий з природи",
  • "на межі зникнення",
  • "близький до тих, які перебувають під загрозою знищення".

"Натомість до зоопарку "Асканія-Нова" були завезені антилопи канна, яки свійські, верблюди двогорбі та один гуанако", – додав міністр.

Стрілець зауважив, що у Міндовкілля вже готують ноти до секретаріатів природоохоронних конвенцій, зокрема:

  • Бернської,
  • Рамсарської,
  • ЮНЕСКО,
  • Боннської конвенції,
  • Міжнародного союзу охорони природи та секретаріату CITES.

Зі слів урядовця, Україна – перша країна у світі, яка збирає докази за екологічні злочини.

"Пункт 8 Формули миру "Екологічна безпека" – це шлях до відповідальності за екоцид та унеможливлення повторення таких злочинів у світі в майбутньому", додав міністр.

Відмітимо, ще у липні цього року Центр нацспротиву повідомив, що окупанти викрадають тварин з заповідника Асканія-Нова Херсонської області.

Що відомо про ситуацію в заповіднику

Нагадаємо, що російські агресори зареєстрували в державному реєстрі юридичних осіб рф розташований в Каховському районі на окупованій Херсонщині біосферний заповідник "Асканія-Нова".

Окрім того, призначили свого директора росіянина Дмитра Мещерякова. Новий "директор" вже тоді заявив, що збирається "розвивати" на заповідній території туризм.

У березні 2023 року Центр журналістських розслідувань, посилаючись на реєстраційні російські документи, повідомляв, що російські окупанти хочуть відстрілювати диких тварин у національному природному парку Джарилгацький, що в окупованій частині Херсонської області.

Окрім того, як писала Рубрика, за повідомленням "Української природоохоронної групи" (УПГ), нових загроз додали серпнево-вересневі пожежі цього року.Під час останньої, яка виникла 1 вересня через удар блискавки, згоріло 1790 гектар заповідного степу — про це свідчать дані супутникових знімків.

Ця пожежа поки стала найбільшою, що відбулись у заповіднику за час окупації. Читайте про це докладніше у нашому матеріалі: "Горів один із найбільших біосферних заповідників України: що можна вдіяти, аби зберегти екосистеми?".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: