fbpx
Сьогодні
10:19 06 Гру 2023

Допомога Україні, Ізраїлю та захист кордону з Мексикою: у Сенаті США внесли новий бюджетний запит

У вівторок, 5 грудня, демократична більшість у Сенаті США оприлюднила новий бюджетний запит на суму близько 111 мільярдів доларів, в якому передбачається надання фінансової допомоги Україні та Ізраїлю, а також комплекс заходів для захисту південного кордону Сполучених Штатів Америки з Мексикою.

Про це пише The Hill.

Новий бюджетний запит було внесено в Сенат після того, як обговорення між законодавцями зайшли в глухий кут. Адже республіканці вимагають, щоб будь-яка угода про надання допомоги Україні та Ізраїлю також включала зміни для посилення безпеки кордону США.

Зауважимо, що цей пакет фінансування став на 5 мільярдів доларів більший за той запит до Конгресу, який зробив президент США Джо Байден ще у жовтні.

У цьому новому пакеті 15 мільярдів доларів передбачили на допомогу Україні. Запит має охопити такі сфери, як:

  • військовий вишкіл,
  • обмін розвідданими,
  • "збільшення присутності в зоні відповідальності Європейського командування".

Водночас документ передбачає виділення 10,6 мільярда доларів на допомогу Ізраїлю, з яких:

  • 4 мільярди доларів планують скерувати на протиракетну оборону,
  • 1,2 мільярда – на прискорення розробки системи протиракетної оборони "Залізний промінь".

Ще 43,6 мільярда доларів США мають бути скеровані на збільшення потужностей країни з виробництва зброї та боєприпасів, а також інвестовані в промислову базу підводних човнів США та збільшення запасів.

"Вкрай важливо надати підтримку Україні в цей ключовий момент і дати зрозуміти Путіну та іншим диктаторам, що вони не можуть просто перечекати США", – зазначила голова Комітету Сенату з питань асигнувань Петті Мюррей.

Також новий законопроєкт передбачає виділення приблизно 1,4 мільярда доларів на наймання "команд суддів з питань імміграції, включно з помічниками адвокатів, юристів, помічниками юристів, судовими адміністраторами, перекладачами та іншим допоміжним персоналом".

Окрім того, у документі йде мова про виділення сотень мільйонів доларів на зусилля, спрямовані на:

  • вирішення "проблеми нестачі зібраних у мігрантів зразків ДНК, що були затримані прикордонним патрулем США",
  • посилення "лабораторного аналізу Адміністрацією з контролю за наркотиками зразків нелегального фентанілу для відстеження нелегальних поставок опіоїда назад до виробників".

Очікують, що документ буде винесено на перше процедурне голосування в середу, 6 грудня.

Однак, за даними ЗМІ, воно може провалитися, оскільки республіканці наполягають на більш агресивних пропозиціях щодо захисту південного кордону.

Допомога Україні від США

Нагадаємо, що ще в жовтні поточного року Білий дім запросив у Конгресу США близько 106 млрд доларів для України, Ізраїлю та інших пріоритетних сфер.

Водночас 2 листопада Палата представників США ухвалила законопроєкт про виділення військової допомоги Ізраїлю на загальну суму 14,3 млрд доларів без згадки про Україну.

Втім, в ЗМІ з'явилися повідомлення, що лідери Конгресу США все ж розраховують схвалити фінансування програм допомоги Україні та Ізраїлю вже найближчими тижнями.

Минулого тижня новий спікер Майк Джонсон заявив, що "впевнений і оптимістичний" у тому, що Конгрес США зможе прийняти додаткові кошти на допомогу Ізраїлю та Україні до початку різдвяних свят. Тим часом у Білому домі попередили, що наявні кошти для допомоги Україні закінчаться до кінця року.

Своєю чергою в адміністрації президента США Джо Байдена вкотре наголосили, що країні-агресору Росії не можна дозволити досягти успіхів на полі бою в Україні. Для цього Конгрес Сполучених Штатів має взяти на себе відповідальність і схвалити запит на фінансування військової допомоги для нашої держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: