fbpx
Сьогодні
18:29 03 Гру 2023

В Україні планують залучити капеланів до надання психологічної допомоги у медзакладах: для чого це рішення

Фото: з відкритих джерел

В Україні під час війни одним із важливих цілісних підходів до надання меддопомоги, який враховує як фізичні, так і психосоціальні аспекти кожного пацієнта, є залучення капеланів до процесу надання духовно-психологічної підтримки пацієнтам.

Як повідомили у МОЗ, про це йшлося на зустрічі керівництва МОЗ, Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) та представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), інформує Рубрика.

У чому проблема?

Проблема захисту ментального здоров'я надзвичайно загострилася після початку повномасштабної війни росії проти України. Такі чинники, як участь у бойових діях або перебування в прифронтовій зоні з постійними ракетними та артилерійськими обстрілами, бомбовими ударами, перебування в окупації, значно підвищують уразливість наших співгромадян до психосоціального стресу, сприяють поширенню психічних розладів, як-от депресія, тривога, постcтресові розлади тощо.

Яке рішення?

В умовах повномасштабної війни в Україні одним із важливих цілісних підходів до надання меддопомоги, який враховує як фізичні, так і психосоціальні аспекти кожного пацієнта, є залучення капеланів до процесу надання духовно-психологічної підтримки пацієнтам.

Як це працює?

Зокрема, у відомстві зауважили, що у світовій практиці капелани є повноправними членами мультидисциплінарних команд медзакладів. Вони ‒ професіонали з вищою богословською освітою, які пройшли післядипломну клінічну підготовку та уповноважені здійснювати капеланську діяльність у закладах охорони здоров'я. Капеланська опіка поширюється не лише на пацієнтів, а також на членів їх сімей та медичних працівників й інший лікарняний персонал.

"Позиція МОЗ щодо підтримки процесу впровадження професійного медичного капеланства у медзакладах є незмінною. Зараз в Україні триває робота щодо реалізації цього питання та опрацювання всіх необхідних законодавчих проєктів", – наголошується у повідомленні.

У процесі заходу присутні також обговорили юридичні та практичні аспекти капеланської діяльності та формування системи духовної опіки у закладах охорони здоров'я.

Було вирішено у двотижневий термін скликати засідання Громадської ради при МОЗ з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійними організаціями.

За результатами засідання, буде опрацьовано дорожню карту та сформовано робочу групу для доопрацювання проєкту Положення про капеланську діяльність у сфері охорони здоров'я та проєкту ЗУ "Про внесення змін до Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я"" щодо капеланської діяльності в сфері охорони здоров'я.

Як повідомлялося, протягом 2022–2023 років МОЗ затвердило низку нормативно-правових актів для впровадження капеланства в сфері охорони здоров'я, зокрема:

  • посаду "капелан в охороні здоров'я" включено до Переліку посад професіоналів з вищою немедичною освітою з психологічної допомоги та духовної опіки у сфері охорони здоров'я;
  • затверджено кваліфікаційні характеристики професій "капелан в охороні здоров'я" та "помічник капелана в охороні здоров'я";
  • спеціальність "Клінічне душпастирство", за якою здійснюватиметься підготовка капеланів в охороні здоров'я, внесена до Номенклатури спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я.

Як результат, у деяких закладах охорони здоров'я капеланів вже офіційно прийнято на роботу, а у Львові відбувся перший офіційний випуск сертифікованих медичних капеланів, які навчалися за міжнародною програмою з клінічної душпастирської освіти.

Довідка

Служба військового капеланства Збройних Сил України (СВК ЗСУ) — є структурним підрозділом Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України, на який покладається реалізація конституційного права на свободу світогляду та віросповідання, організацію заходів для задоволення духовно-релігійних потреб військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та членів їх сімей у мирний та воєнний час.

Нагадаємо, 1 квітня у столичному храмі Святої Софії відбувся перший випуск військових капеланів, які завершили курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства Збройних сил України.

Також Рубрика розповідала що, український капелан, який пережив російський полон, отримає чеську "Нагороду Памʼяті народів".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: