fbpx
Сьогодні
15:55 21 Лис 2023

У Повітряних Силах заявили, що основу української ППО згодом становитимуть системи Patriot, IRIS-T та NASAMS

Основу української системи протиповітряної оборони з часом складатимуть американський ЗРК Patriot, розроблений європейський консорціум Eurosam ЗРК далекої дії SAMP/T, німецький комплекс IRIS-T та норвезький ЗРК середньої дальності NASAMS. Саме вони поступово замінять радянську техінку.

Таку думку озвучив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Основні чотири комплекси, які, мабуть, стануть основою нашого ППО у подальшому, – це Patriot, SAMP/T, IRIS-T та NASAMS. Самі ці системи складатимуть щит від Повітряних сил, а надалі вже ешелонована ППО буде розподілятися по родах та видах інших Сил оборони. Будемо посилюватися. Зараз це посилення проходить шляхом введення додаткових мобільних вогневих груп", зазначив полковник.

Ігнат нагадав про те, що нещодавно американським партнерам разом з українськими спеціалістами вдалося адаптувати ракети Sea Sparrow до радянських комплексів "Бук М1".

"Тут ідеться про пускові установки, які можуть застосовувати ці ракети автономно", – сказав Ігнат.

Зі слів речника, це все вже є істотним підсиленням, але нині питання стоїть у ще більшій кількості. Очевидно, зазначив, він, що дуже тривалий час користуватися радянськими системами не вдасться.

"Зараз ми маємо більше таких (оновлених західних систем – ред.), які поступово на певних напрямках витісняють радянську техніку.

Ми не можемо нескінченно використовувати радянську техніку, все, що у нас було, ми використовуємо, але і боєкомплекти, і справність техніки виснажується. Її стане все менше", пояснив він.

Ігнат також підкреслив, що західні союзники допомагають поповнювати комплекти зенітних керованих ракет С-300 і "Бук", а також надають комплекти запасних частин.

Але їхні запаси не вічні, тому все більше вони передають системи західного зразка:

  • від малого ППО,
  • ППО сухопутних військ та інших родів та Сил оборони,
  • аж до зенітних ракетних систем, які є на озброєнні у Повітряних силах.

Нагадаємо, Україна зможе створити потужний "повітряний купол" над своєю територією, який максимально захищатиме її від ворожих атак, якщо отримає все, що описано у візії Повітряних сил, ухваленої ще до повномасштабної війни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: