fbpx
Сьогодні
12:41 21 Лис 2023

Кабмін змінив правила реєстрації та обліку гуманітарної допомоги у воєнний час: у чому рішення

Фото: ssu.gov.ua

Український уряд вніс зміни до низки постанов, які стосуються порядку реєстрації та обліку гуманітарної допомоги та її отримувачів у період воєнного стану. Відповідний документ, датований 20 листопада, оприлюднений на Урядовому порталі.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Урядовий портал.

У чому проблема?

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації з метою подолання негативних соціальних наслідків та посилення обороноздатності держави значно зросли обсяги товарів гуманітарної допомоги, що постачаються за рахунок вітчизняних та іноземних донорів.

З метою сприяння в ввезенні гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану 01 березня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову №174, якою фактично запровадив декларативний принцип визнання товарів, що ввозяться на митну територію України, гуманітарною допомогою.

Проте чинне законодавство щодо гуманітарної допомоги не відповідає потребам часу, потребує змін та адаптації до кращих зразків правового регулювання відповідних питань в країнах ЄС.

Вирішення даної проблеми вбачається у необхідності внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

Яке рішення?

Кабінет міністрів вніс зміни до низки постанов, які стосуються порядку реєстрації та обліку гуманітарної допомоги та її отримувачів у період воєнного стану.

Як це працює?

"Внести до постанов Кабінету міністрів України зміни щодо реєстрації та обліку гуманітарної допомоги та її отримувачів у період воєнного стану, що додаються", – йдеться у документі.

Зазначається, що постанова набирає чинності з дня її опублікування.

За словами постійного представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука, внесено зміни до положення про автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги в частині запровадження на період воєнного стану обовʼязкової автоматичної реєстрації отримувачів гумдопомоги через інформаційний вебпортал автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги та внесення даних про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, до цієї системи.

Передбачено запровадження подання отримувачами гумдопомоги декларацій про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, інвентаризаційних описів про надходження гуманітарних вантажів та звітів про їх наявність і розподіл, а також внесення інформації щодо статусу гуманітарних вантажів та їх отримувачів з використанням автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, зокрема, шляхом інформаційної взаємодії з іншими державними електронними інформаційними ресурсами.

"Окреслено механізм реєстрації отримувача гуманітарної допомоги в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги та присвоєння йому унікального реєстраційного номера отримувача гуманітарної допомоги за допомогою зазначеної системи", – додав Мельничук.

Він зазначив, що визначено перехідний період для обовʼязкового використання автоматизованої системи до 1 квітня 2024 року.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон, яким змінюються умови ввезення в Україну гуманітарної допомоги. Ключовим нововведенням документа є законодавчо закріплене спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

Окрім того, 5 вересня Кабінет міністрів ухвалив постанову "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану".

Відповідно до постанови, з 1 грудня за новим порядком здійснюється  митне оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозяться як гуманітарна допомога.

Зауважимо, що у кожному обласному центрі українці, які постраждали внаслідок війни, можуть отримати допомогу. Дізнатися, де знаходяться центри, можна завдяки інтерактивній мапі Ukraine Services Advisor.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: