fbpx
Сьогодні
10:58 19 Лис 2023

Ігнат: у питанні безпілотників Україна знаходиться дещо у кращій позиції, ніж рф

Фото: Фейсбук / Михайло Федоров

Завдяки наявності західних технологій Україна знаходиться у кращій позиції у питанні розробки та виготовлення безпілотних літальних апаратів, ніж російська федерація.

Про це зазначив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Дронів багато не буває, треба нарощувати ці системи. Ми, можливо, навіть у кращій позиції, ніж та ж Росія, бо маємо доступ до західних технологій", – пояснив полковник.

Речник вважає, що саме західна підтримка дозволяє Україні нарощувати кількість ударних дронів.

"Саме кількість ударних безпілотників дозволить нам тривожити Росію на її території, як вони тероризують нас", підкреслив Ігнат.

Речник Повітряних сил також наголосив, що російська армія у майбутніх атаках, ймовірно, робитиме акцент на ударних дронах, оскільки запас ракет виснажився у порівнянні з минулим роком.

Однак, як заявив полковник, що в України є засоби протидії з безпілотниками, зокрема, зенітки Gepard і мобільні вогневі групи.

Зі слів Ігната, саме мобільні групи можуть "раціонально" знищувати російські дрони. Так, вчора дві третини "Шахедів" були знищені бійцями таких вогневих груп.

Нагадаємо, що у ніч на 18 листопада російські загарбники завдали удару по регіонах країни 38 ударними безпілотниками: сили протиповітряної оборони приземлили 29 ворожих цілей.

Що відомо про БпЛА українського виробництва

Ще у березні 2023 року міністр цифрової трансформації Михайла Федоров повідомив, що українська армія активно трансформується та отримує унікальний досвід у найбільш технологічній війні в історії. 

"Раніше разом з Генштабом анонсували створення перших у світі ударних рот БПЛА. З абсолютно новим підходом до менеджменту, навчання та доктрини застосування дронів. Сьогодні перші три ударні роти БПЛА вже готові до бою", зазначив тоді він.

Український ринок з виробництва безпілотників активно розвивається; наразі в країні понад 100 компаній виготовляють дрони.

На сьогодні, на озброєнні української армії вже десятки дронів вітчизняного виробництва. Мова йде не лише про безпілотні літальні апарати, але й про надводні дрони.

Раніше голова СБУ повідомив, що в Україні виготовили унікальний морський надводний дрон "Морський малюк". Виробництво цих безпілотників розташоване в Україні, але заводи знаходяться під землею.

Нещодавно у Держспецзв'язку також повідомили, що замовили в "Укроборонпрому" сотні дронів вітчизняного виробництва. Вони будуть готові до кінця року.

Окрім того, зі слів міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога "Шахедів". За місяць вдається виготовити десятки таких дронів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: