fbpx
Сьогодні
11:57 18 Лис 2023

Приєднання України до роумінгу ЄС: Верховній Раді пропонують унормувати цю процедуру

Фото: depositphotos/tanitost

Після повномасштабного вторгнення росії в Україні на тимчасовій основі діє роумінгова зона з Європейським Союзом, тому у Верховній раді зареєстрували законопроєкт №10265, який передбачає унормування цієї процедури.

Про це пише Рубрика, посилаючись на картку законопроєкту, що оприлюднена на сайті парламенту.

Документ пропонує внести зміни до закону "Про електронні комунікації", доповнивши його визначенням спільної роумінгової зони України та ЄС та іншими пов'язаними поняттями.

Він також передбачає розширення повноважень національного регулятора електронних комунікацій (НКЕК) у плані звернень до постачальників електронних послуг і наглядом за їхньою діяльністю.

Серед іншого, НКЕК зможе встановлювати єдині граничні ставки на голосовий трафік у мережі зв'язку, що надходить із номерів ЄС або номерів України, які перебуватимуть в єдиній зоні роумінгу, відповідно до ставок, що діють в Євросоюзі.

"Це створить спільну роумінгову зону України та ЄС, що сприятиме вільному руху громадян України та ЄС на території спільної роумінгової зони та дасть змогу користуватися перевагами RLAH без необхідності вносити додаткову плату", повідомляють в пояснювальній записці до законопроєкту.

Окрім того, також суттєво покращиться інвестиційний клімат для бізнесу у сфері електронних комунікацій оскільки вітчизняні суб'єкти господарювання отримають високий ступінь довіри, працюючи за єдиними правилами з європейськими партнерами відповідно до законодавства ЄС.

Проєкт акта не матиме впливу:

  • на ринок праці, рівень зайнятості населення;
  • громадське здоров'я, покращення чи погіршення стану здоров'я населення або його окремих груп;
  • екологію та навколишнє природне середовище, обсяг природних ресурсів, рівень забруднення атмосферного повітря, води, земель, зокрема, забруднення утвореними відходами, інші суспільні відносини.

Адже нині мільйони українців у ЄС спілкуються з рідними в Україні без переплат завдяки домовленості операторів у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії і виїздом значної кількості українців до країн Європи. Ця домовленість у липні 2023 року була продовжена ще на рік.

Паралельно ж триває приєднання України до єдиного роумінгу ЄС на постійній основі. У квітні 2023 року Комітет асоціації Україна-ЄС ухвалив пропозицію Єврокомісії про приєднання України до правил ЄС щодо роумінгу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: