fbpx
Сьогодні
20:14 09 Лис 2023

Уперше у світі в Сполучених Штатах провели трансплантацію цілого ока

English version here

Аарон Джеймс та лікар Едуардо Родрігес. Фото: NYU Langone Health

У Сполучених Штатах Америки лікарі вперше пересадили пацієнту ціле око. Така трансплантація є проривом для медицини, навіть попри те, що зір у чоловіка не відновився.

Про це повідомляє Reuters.

Як повідомляють у виданні, трансплантацію провели 46-річному військовому ветерану Аарону Джеймсу. З ним трапився нещасний випадок – чоловіка вдарило струмом на виробництві. Через таку травму його ліва частина обличчя, ніс, рот та ліве око були сильно пошкоджені.

Аарону провели часткову пересадку обличчя та трансплантували око. Операція тривала 21 годину. За шість місяців лікарі помітити позитивну динаміку в органі зору – добре функціонували кровоносні судини та сітківка.

"Сам факт того, що ми пересадили око, є величезним кроком вперед, про який століттями думали, але ніколи не робили", – зауважив Едуардо Родрігес, який очолював команду лікарів.

З його слів, ціллю медиків було не відновлення зору, а збереження життєздатності очного яблука.

Щоб прискорити відновлення зв'язку між зоровим нервом ока та мозком реципієнта, хірурги зібрали стовбурові клітини з кісткового мозку донора і ввели їх у нерв. Проте поки що зв'язок між ними не встановився.

Як зазначає Родрігес, інші дослідницькі групи розробляють спосіб з'єднання нервових мереж мозку з незрячими очима шляхом введення електродів.

Водночас Аарон Джеймс не розраховував на те, що зможе бачити трансплантованим оком.

"Лікарі ніколи не очікували, що це взагалі спрацює, і вони сказали мені про це з самого початку.

Я відповів їм: "Навіть якщо я не зможу бачити принаймні ви всі зможете навчитися чомусь, щоб допомогти наступній людині". Сподіваюся, це відкриє новий шлях", – розповів пацієнт.

Однак Едуардо Родрігес запевняє, що Джеймс все ще має шанс відновити зір на пересадженому оці.

"Я не думаю, що хтось може стверджувати, що він буде бачити. Але з тієї ж причини ніхто не може стверджувати, що він не буде бачити. На цей час, я думаю, ми цілком задоволені результатом, якого змогли досягти за допомогою технічно дуже складної операції", – прокоментував хірург.

Нагадаємо, "Рубрика" писала, як врятувати чуже життя після власної смерті? З 2019-го року українські закони передбачають можливість для повнолітніх людей стати посмертними донорами органів.

Проте досі не кожен знає, як саме діяти, до кого звертатися і чи не надто бюрократичною є процедура. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Дати життя після смерті: все, що треба знати про посмертну трансплантацію в Україні".

Окрім того, у Львові команда київських та львівських трансплантологів провели першу в Україні пересадку легень та серця одночасно одній людині. Таких операцій у світі проводиться лише 20-25 на рік.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: