fbpx
Сьогодні
20:59 09 Лис 2023

Понад 20 тисяч транспортних засобів заблокували на українсько-польському кордоні

Фото: strazgraniczna.pl

Унаслідок страйку польських перевізників, на українсько-польському кордоні з обох сторін заблоковані понад 20 тис. транспортних засобів.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, пише Рубрика.

Зазначають, що віцепрем'єр-міністр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков обговорив із міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком блокування кордону польськими протестувальниками.

У Мінвідновлення наголосили, що готові допомогти польським колегам вирішити ситуацію з блокуванням кордону, надати всі відповідні роз'яснення та провести зустрічі за потреби.

Оскільки на цей час, як додали в міністерстві, на українсько-польському кордоні заблоковані понад 20 тисяч авто.

"Зараз заблокованими з обох сторін є понад 20 тисяч транспортних засобів. Зазнає збитків економіка не лише України чи Польщі, а й інших країн, які не можуть перевозити товари та порушують свої договірні зобов'язання", наголосили у відомстві.

За даними Держприкордонслужби, станом на ранок 9 листопада на українсько-польському кордоні в напрямку трьох пунктів пропуску "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська – Гребенне" на перетин кордону з Польщі в Україну чекали 1700 вантажних транспортних засобів.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Раніше ми повідомляли, що Мінвідновлення отримало повідомлення про підготовку блокади пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Своєю чергою відомство ініціювало зустріч з офіційними представниками Польщі та Єврокомісії (ЄК) для забезпечення стабільної роботи кордону.

Зауважимо, що польські перевізники пригрозили з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливості реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи "Шлях".

Посол України в Польщі Василь Зварич заявив,що рішення польських перевізників заблокувати дорогу поблизу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною – це удар у спину. Такі заходи мають бути припинені.

Рух вантажного транспорту ускладнено в напрямку трьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні: "Ягодин – Дорогуськ", "Краківець – Корчова", "Рава-Руська – Гребенне".

У Мінвідновлення заявили, що досі польські перевізники, які блокують рух вантажівок на кордоні з Україною, не передали своїх офіційних вимог жодному представнику української сторони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: