fbpx
Сьогодні
11:41 06 Лис 2023

ВМС: уражений у Керчі корабель рф "Аскольд" був надновим

Фото: Ріа новості

У Військово-морських силах розповіли деталі про малий ракетний корабель "Аскольд", який вдалося уразити 4 листопада під час атаки по заводу в окупованій Керчі. Уражене судно було одним з найновіших.

Про це заявив речник ВМС Дмитро Плетенчук в етері телемаратону, інформує Рубрика.

"Враховуючи те, що цей корабель навіть ще не був взятий до складу флоту, то це надновий корабель. Ця серія називається "Каракурт", один з них уже знайомий – це "Циклон", який було взято до складу менше пів року тому. І ще два кораблі були на добудові – це "Амур" і "Аскольд". І один з них, один з найновіших (був уражений)", — сказав Плетенчук.

Водночас він відзначив, що не можна назвати "суперновим" сам проєкт 22800 "Каракурт", у межах якого виробляються ці кораблі.

Проєкт родом з 1990-х, але росія була вимушена повернутися до нього після 2014 року, коли перестала отримувати двигуни, які вироблялися в Миколаєві. росіяни змушені були перейти до серії, яка комплектувалася агрегатами російського виробництва.

А втім, завод в рф, який виробляє такі компоненти, не може потягнути достатню кількість, наголосив Плетенчук.

За його словами, росіяни виготовляють лише 1 зразок на рік, тому дуже довго розтягнуто по часу будівництво кораблів.

"Проте цей "Аскольд", навіть з елементами технології "Стелс", мав 8 шахт для запуску крилатих ракет. І однією з особливостей цього корабля є наявність морського панцира С1 — це система протиповітряної оборони корабля", — резюмував речник ВМС.

Що відомо про ракетну атаку по Керчі

Як повідомляла раніше Рубрика, у телеграм-каналах з'явилась інформація, що у тимчасово окупованому Криму на суднобудівному заводі в Керчі є попадання.

Через деякий час цю інформацію підтвердили у СтратКомі. А також "Кримський вітер" повідомив про ураження саме малого ракетного корабля "Аскольд".

Своєю чергою командувач Повітряних Сил ЗСК Микола Олещук зазначив, що там знаходився один із найсучасніших кораблів чф рф – носій крилатих ракет "Калібр.

Він подякував пілотам тактичної авіації за успішні удари та зенітникам ПК "Схід" за збиті "Іскандери", що летіли у відповідь.

А вже вранці, 5 листопада, командувач таки підтвердив знищення одного з найновіших російських носіїв "Калібрів".

Згодом ЗМІ оприлюднили знімки пошкодженого у Керчі заводу та російського корабля. На світлинах, які оприлюднила американська компанія Planet Labs, можна побачити місце ураження на заводі в тимчасово окупованому місті Керчі півострова Крим, а також військове судно, яке також виглядає пошкодженим.

Нагадаємо, представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов наголосив, що для російських окупантів у Криму немає безпечних місць. Крім того, тиск, який здійснюють Сили оборони України, ускладнює використання Кримського півострова як логістичного хабу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: