fbpx
Сьогодні
Небайдужа 15:30 03 Лис 2023

Неймовірні бабусі: як у пологовому у Львові бабусь і дідусів навчають допомагати дітям і онукам

Як допомагати молодим батькам опікуватися новонародженими й бути справді корисними? У львівській обласній клінічній лікарні започаткували цілий курс, щоб допомогти бабусям і дідусям бути краще готовими до викликів сучасного виховання дітей. В основі курсу — доказова медицина. “Рубрика” розповідає, як це працює.

English version here

У чому проблема?

Всупереч війні, втратам, переживанням та нескінченним повітряним тривогам, в Україні продовжують народжувати дітей. Часто старше покоління, маючи власний досвід, готове допомогти молодим родинам і взяти на себе левову частину обовʼязків з догляду за немовлятами. Проте відтоді, як наші бабусі самі були молодими мамами, багато чого змінилося: способи догляду за дітьми, технології, годування та готування, погляд на безпеку дітей та багато іншого. Сучасні батьки не завжди довіряють досвіду попереднього покоління, але попри все бабусі хочуть ділитися своїми знаннями. Іноді через це в родинах можуть виникати непорозуміння і навіть конфлікти.

Яке рішення?

У пологовому будинку Львівської обласної клінічної лікарні (ЛОКЛ) вирішили зламати стереотипи й запровадили курси для бабусь. Там жінок, які ось-ось стануть бабусями, навчають, як допомагати у догляді за онуками після виписки з пологового будинку. На практичних заняттях з майбутніми бабусями діляться виключно сучасним та доказовим варіантом догляду за немовлятами.

Як це працює?

"Догляд за малюком — картина, яка складається з мільйона пазлів"

Тренінг для майбутніх бабусь назвали "Неймовірні бабусі неймовірного пологового будинку". Веде його лікарка-неонатологиня, лікарка УЗД Леся Комарницька. У пологовому будинку ЛОКЛ пані Леся працює вже 33 роки та має великий досвід викладання. Ініціатива є частиною Школі щасливого батьківства, що функціонує в тому ж пологовому. У школі, крім новостворених курсів для бабусь, Леся Комарницька веде тренінг для батьків "Догляд за новонародженими дітьми".

тренінг для бабусь

Сучасні рекомендації дуже відрізняються від тих, що знають бабусі. Фото: пологовий будинок ЛОКЛ

"У нашій школі щасливого батьківства ми намагаємося охопити всі теми, які є актуальними для тих, хто очікує поповнення в родині: розказуємо про перебіг вагітності, харчування, партнерські пологи, грудне вигодовування, догляд за новонародженим, відновлення після пологів, знайомимо майбутніх мам з йогою для вагітних, — розповідає Леся Комарницька. — Усі тренінги проходять інтерактивно в дуже дружньому, навіть родинному середовищі. Наші молоді пари чудові, все хочуть знати, все хочуть навчитися робити самостійно".

Лікарка каже, є багато родин, де молода пара проживає разом з батьками, або ж є потреба допомоги. Особливо зараз, під час війни, коли багато молодих матусь залишаються одні з дитиною, і, власне, потребують допомоги у вихованні малюка. Проблеми ж можуть виникати тому, що сучасні рекомендації дуже відрізняються від тих, що знають старші люди — відколи діти були в них, минули десятиліття.

"Я завжди порівнюю виховання і догляд за малюком з картиною, яка складається з мільйона пазлів, і навіть якщо хоча б один не буде стояти на своєму місці — картина не складеться. Деякі бабусі абсолютно «точно знають», що лише їхні навички у догляді за малюками є правильними. А молоді батьки, які читали, готувалися, ходили на тренінги в школу батьківства, переконані у своїй правоті. Вони приходять додому з пологового з малечею, а їм кажуть — то все зовсім інакше. І навіть є випадки досить гострих конфліктів. Отож, щоб уникнути цього, виникла ідея створити тренінг і для бабусь з дідусями", — говорить Леся Комарницька.

тренінг для бабусь

На курсах у пологовому будинку ЛОКЛ бабусі вивчають сучасні та доказові варіанти догляду за новонародженими. Фото: пологовий будинок ЛОКЛ

У пологовому будинку переконані: проходження цього тренінгу допоможе майбутнім бабусям відчути впевненість у своїх знаннях та навичках, щоб стати справжньою підтримкою для своїх дітей та онуків у важливий період першого року життя. Курси не лише принесуть нові знання, але й збережуть спокій і подарують ще більше радості родинам.

Неймовірні, бо відкриті до знань та комунікації

"Я була молодою мамою і пам'ятаю, як це відстоювати щось нове, та ще тоді, коли ти молодий і «недосвідчений». Тому наш тренінг — це не лише про догляд, але і про правила співіснування різних поколінь", — каже Леся Комарницька.

На тренінгу "неймовірні бабусі" вивчають усе, чого потребуватиме онук чи онучка в перші місяці життя: як правильно купати, доглядати за шкірою та пупком, як допомогти налагодити грудне годування, як тримати дитину, залежно від її віку, як одягати, гуляти та робити масаж.

Окрім цього, говорять про найцінніше — онуків, дітей і підтримку одне одного. Про те, що у такий відповідальний період життя дуже важливо бути поруч і бути потрібними. Головне — не заважати й не вчити, а вчитися разом і вміти бути щасливими. 

"Я не подаю матеріал своєї лекції в, так би мовити, наказовому тоні, — коментує Леся Комарницька. — Кожну рекомендацію ми обговорюємо: як робили ми, коли були молодими мамами, як нас навчали і як треба робити тепер, і кожну рекомендацію я обґрунтовую, тому вже на лекції у нас є повне взаєморозуміння".

тренінг для бабусь

Леся Комарницька — ініціаторка та ведуча тренінгу для бабусь. Фото: пологовий будинок ЛОКЛ

Кожну свою лекцію лікарка-неонатологиня починає запитанням до бабусь: "Коли допомагати молодим батькам?". Правильна відповідь на це запитання одна — "тоді, коли вони про це попросять". Фахівчиня наголошує: в жодному разі бабуся і дідусь не мають замінювати батьків. А тільки допомагати. І в родині, де є малюк, всі мають дотримуватися однієї лінії поведінки, одних правил догляду, виховання.

"Ні в якому разі не можна конфліктувати, а тим більше в присутності дитини. Завжди можна обговорити кожну ситуацію. Повірте, наймудріше створіння на світі — це новонароджена дитина, вони все розуміють і все відчувають", — додає Леся Комарницька.

Кому буде корисний тренінг?

тренінг для бабусь

Леся Комарницька показує, як правильно тримати дитину. Фото: пологовий будинок ЛОКЛ

Курс "Неймовірні бабусі неймовірного пологового будинку" стане вам у пригоді, якщо:

  • Ви скоро станете бабусею і хочете уникнути занепокоєнь, пов'язаних із доглядом за онуками.
  • Ви шукаєте інформацію про сучасні методи догляду за дітьми та розумієте, що деякі ваші знання можуть застаріти.
  • Ви вже стали бабусею та зіткнулися з сімейними проблемами, і вас цікавлять шляхи їх вирішення.
  • Ви опинилися в ситуації, де або вас не слухають, або чекають від вас конкретних рішень.
  • Ви готові допомагати, але боїтеся зробити помилку або завдати шкоди.

А в них точно вийшло?

Ведуча тренінгів для бабусь Леся Комарницька ділиться спостереженнями: сучасні бабусі насправді дуже креативні й хочуть йти в ногу з часом, більшість із них самі записуються на тренінг. Є бабусі, яких діти "підговорили" прийти послухати порад, є такі, що проходять непросту трансформацію світогляду — від повного несприйняття до абсолютного захоплення сучасними підходами. Лікарка відзначає, що разом з цим є багато правильних порад, які дають старші люди, і молоді батьки теж можуть до них прислухатися.

тренінг для бабусь

Неймовірні бабусі неймовірного пологового будинку. Фото: пологовий будинок ЛОКЛ

"Шкода, що раніше не було таких зустрічей і практичних занять для бабусь по догляду за новонародженими, наскільки було б простіше, якби ми мали ці знання", — практично в один голос говорять ті, хто вже встиг відвідати тренінг "Неймовірні бабусі неймовірного пологового будинку".

Жінки, які вирішили осучаснити свої знання про догляд за малюками, після курсу говорять про нього як про "цікавий, комфортний і корисний".  А лікарка акушерка-гінекологиня ЛОКЛ Олеся Походило пише: "Ну, як досвідчена бабуся (1 рік і 7 місяців) всім «потенційним» бабусям раджу відвідати цю лекцію. Ці знання збережуть спокій у вашій родині! Бо то тепер все не так, як було колись. І, найголовніше, наші діти про це знають".

"Я не сподівалася на такий успіх, хоча вірила у свою правоту, що це потрібно, — ділиться ініціаторка та ведуча курсів Леся Комарницька. — Коли я робила анонс тренінгу, то сказала, що такого у Львові ще не було, а тепер думаю, що такого і в Україні ще не було, та й напевно в інших країнах. І я дуже рада, що наше керівництво повністю підтримує всі добрі ідеї. Підтримує і допомагає"

Тренінг для бабусь у пологовому будинку Львівської обласної клінічної лікарні відбувається раз на місяць. Цієї осені пройшло вже два тренінги, наступна лекція для бабусь стартує 10 листопада. Всі охочі можуть зареєструватися на нього за посиланням, яке на початку місяця публікує на своїй сторінці Фейсбук пологовий будинок. Разом з реєстрацією можна написати побажання, на що звернути увагу тренерам школи. Реєстрація на листопад тут.

Ще більше корисних рішень!

"Народжувати під час війни — це неймовірне ствердження Життя і Перемоги"

тренінг для бабусь

Майбутня бабуся конспектує лекцію. Фото: пологовий будинок ЛОКЛ

"Я дуже люблю дітей. Єдині, хто не обманює, не зраджує. Найменші й разом з цим найбільші. Найслабші й разом з цим наймудріші. Обожнюю атмосферу пологового залу — це надзвичайне дійство народження життя, а перший крик дитини — то найкраща мелодія. «Кричи, хай цілий світ тебе чує!»" — ділиться Леся Комарницька.

Лікарка зазначає, що під час війни все це набуває особливого змісту.

"У час війни — це неймовірне ствердження Життя і Перемоги над супостатом! Я завжди дякую бабусям і дідусям, за те, що так гарно виховали своїх дітей, що під час війни вони відважилися народжувати. Насправді ми напевно ще не усвідомлюємо, яка це велика відвага — народити в такий час. Коли ми спускаємося в укриття під час тривог, більшість мамусь не кладуть дітей у ліжечка, а тримають на руках, захищають собою. Так, у нас війна, але ж вона закінчиться, і ми мусимо жити. Дякуючи цим бабусям, дідусям, їхнім дітям, наш рід продовжується".

А як щодо дідусів?

Поки що на курси для бабусь не прийшов жоден дідусь. Але в пологовому кажуть, що дідусів тут також радо чекають.

"Дідусь — це основа родини, це міцний зв'язок поколінь, це коріння, це дуже важлива і необхідна ланка у вихованні дітей. А ще — як дідусь уміє заспокоїти малечу, розказати цікаву історію, казку, притчу, так не вміє ніхто. А якщо дідусь ще і памперс вміє змінити — то це взагалі скарб. Тож, приходьте — ми всього навчимо", — запрошує дідусів на заняття авторка курсів.

Леся Комарницька також дає поради, як бути гарними бабусею чи дідусем:

  • Найперше — повірити у своїх дітей, постаратися дати можливість своїм дітям самостійно стати батьками, не боятися, що вони помиляться. Помилки — це теж добра життєва наука. 
  • Не бійтеся, що ви станете непотрібними. Повірте, вас обов'язково покличуть, попросять допомоги.
1950

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: