fbpx
Сьогодні
11:09 04 Лис 2023

На Вінниччині зросла кількість хворих на гепатит А до 276 осіб

Фото: Меділабс

У Вінницькій області на цей час лабораторно вже підтверджено 243 випадки, загалом кількість повідомлень про вірусний гепатит А зросла до 276.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на вечір 3 листопада.

Як зазначили у закладі, в лікарнях на сьогодні залишаються 54 пацієнти.

За даними Департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА, загалом в області для пацієнтів з інфекційними хворобами виділено 338 ліжок.

З початку спалаху інфекції у регіоні проти вірусного гепатиту А вакцинували 586 людей, з яких:

  • 538 медичних працівників;
  • та 48 контактних осіб, зокрема 6 дітей.
Гепатит А

Фото: Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб

Як зауважили в держустанові, спалах захворювання досі не виявили.

На наявність збудника інфекції перевіряють, зокрема, питну воду.

"За період з 17 жовтня по 03 листопада 2023 року фахівцями ДУ "Вінницький ОЦКПХ МОЗ" відібрано 331 пробу води для лабораторного дослідження.

Станом на 03.11.2023 відібрано 112 проб для дослідження методом ПЛР на визначення вірусного гепатиту А. Згідно з результатами, вони відповідають вимогам Державних санітарних норм", – додали в установі.

Гепатит А

Фото: Центр громадського здоров'я

Також здійснюється медичне спостереження за контактними особами у домашніх колах.

У центрі контролю та профілактики хвороб наголосили, що вже обстежили 66 людей, які контактували з хворими, у 3 з них виявили імуноглобуліни М до вірусу гепатиту А, тобто антитіла.

З метою зупинити поширення інфекції спеціалісти проводять лабораторні обстеження торговельних ринків "Привокзальний-1", "Привокзальний-2", "Вишенька", "Урожай", "Центральний", торговельного центру "Мир".

"Всі результати негативні", – зазначили у держзакладі.

Там додали, що для санітарно-вірусологічного дослідження методом ПЛР на ринках відібрано 8 змивів з овочів та фруктів. Вірусу гепатиту А на них не виявили.

Довідка

Як повідомляли , 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

28 жовтня на Вінниччину прибула команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, аби вивчити ситуацію на місці та вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування.

До роботи на місці залучені всі служби фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центру громадського здоров'я України: лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту.

У Вінниці через спалах гепатиту А школярів перевели на онлайн навчання.

Окрім того, у Вінницькій області розпочалася екстрена вакцинація осіб, які контактували з хворими на гепатит А.

Раніше повідомляли, що на Закарпатті з діагнозом гепатит А госпіталізували 11 людей, зокрема п'ятеро дітей.

Також у Тернопільській області зафіксували один випадок захворювання на гепатит А.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: