fbpx
Сьогодні
Здоров'я 14:31 02 Лис 2023

Спалах гепатиту А: коротко про симптоми, лікування та профілактику

В Україні зафіксували спалах гепатиту А — інфекційного захворювання, що передається орально-фекальним шляхом. Як розпізнати гепатит А, як захиститися від нього та що робити, якщо ви захворіли — у тексті “Рубрики”.

У чому проблема?

На Вінниччині, де окрім обласного центру вірус виявили в Могилів-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині, оголосили надзвичайну ситуацію. Станом на 1 листопада у лікарнях із діагнозом гепатит А перебувала 151 людина. Про збільшення випадків цієї інфекції повідомляють і з Івано-Франківська: госпіталізовано 7 людей, з них 3 — діти. 

Яке рішення?

Наразі спеціалісти шукають джерело хвороби. Групи епідеміологічного контролю обстежують продуктові ринки, об'єкти водопостачання та стоки. 

"Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах", — повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

А "Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" закликав посилити заходи індивідуальної безпеки щодо запобігання захворюванню на гепатит А.

Про те, як він поширюється, небезпеку самолікування та способи захисту себе та близьких від цієї інфекції, "Рубрика" поговорила з лікаркою-інфекціоністкою вищої категорії, кандидаткою медичних наук Іриною Давидюк.

Як це працює?
Хвороба брудних рук

Як визначити Гепатит А

Гепатит А — гостре інфекцій захворювання, що вражає печінку. Фото ілюстративне

Гепатит А — гостре інфекційне захворювання. Вірусний гепатит, відомий як хвороба Боткіна або "жовтуха", також часто називають "хворобою брудних рук". Вірус гепатиту А передається орально-фекальним шляхом, тож захворіти можна як при контакті з інфікованими особами, так і при вживанні забруднених вірусом продуктів, води, предметів побуту. Гепатит А спричиняє ураження печінки, а в окремих випадках нирок, підшлункової залози, болі в суглобах і навіть може призвести до летальних випадків. 

Вірус гепатиту А поширений повсюди та стійкий до умов зовнішнього середовища. Він гине лише через 5 хвилин кип'ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Витримує температуру до -20º С, а крім того, виживає у кислотному середовищі протягом 4 годин, тому не руйнується під впливом шлункового соку. Хворі на гепатит А можуть інфікувати вірусом інших членів родини.

"Багато інфекційних захворювань є маркером зниження санітарно-гігієнічних умов та супроводжують війни та різноманітні катаклізми. Але спалах гепатиту А, зокрема у Вінниці, ніяким чином не повʼязаний з війною. Збудник гепатиту А постійно циркулює серед людей, викликаючи періодичні спалахи. У світі кожного року фіксуються кілька мільйонів хворих. Найімовірніше, нинішній спалах гепатиту повʼязаний з вживанням забруднених продуктів та термічно необробленої води", — говорить лікарка-інфекціоністка Ірина Давидюк.  

Симптоми та діагностика

Інкубаційний період вірусного гепатиту триває 2-6 тижнів. Після його закінчення у людини виникають симптоми загального нездужання, схожі на ознаки ГРВІ:

  • збільшення температури тіла;
  • нежить, кашель, печіння у горлі;
  • або враження шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, пронос, важкість у правому підребер'ї);
  • або болі у суглобах, ломота в тілі.

Ірина Давидюк звертає увагу, що основою помилкою у даній ситуації є очікування саме "жовтухи" — "жовтіє" на 2-5 день від початку хвороби лише частина хворих (50-60%). Жовтяниця починається з більш інтенсивного забарвлення сечі, далі жовтіють склери та шкіра, у більш тяжких випадках світлішає кал. Жовтяничні форми протікають важче та потребують специфічного лікування. 

При підозрі на гепатит А потрібно звернутися до лікаря та пройти обстеження.

Гепатит А лікування

Швидкий тест на вірусний гепатит А. Ліворуч — гепатит А підтверджено, праворуч — наявність імунітету. Фото: Ірина Давидюк

Для проведення швидкого тесту на антитіла до гепатиту А досліджується кров пацієнта, можна просто з пальця. Результат такого тесту ви отримаєте за 5-10 хвилин.

  • Поява IgM до гепатиту А, діагноз — гострий гепатит А. І не важливо, є в людини прояви жовтяниці чи ні. 
  • Поява IgG до гепатиту А — свідчить, що людина перехворіла або має поствакцинальний імунітет. 

Швидкий тест можна пройти в медичних закладах або у виключних випадках навіть у домашніх умовах, придбавши такий тест в аптеці. 

Лікування гепатиту А

"Якщо у людини виявлений вірусний гепатит А, їй обовʼязково потрібно повідомити сімейного лікаря для подальшого проведення необхідних санітарно-епідеміологічних заходів. Інакше ця епідемія з нами надовго. Далі сімейний лікар вирішує, чи потрібно людину госпіталізувати, чи строгий карантинний режим у домашніх умовах. Часто під час спалахів інфекційних захворювань профільні заклади швидко переповнюються та госпіталізують лише важких пацієнтів", — говорить лікарка-інфекціоністка.

Перебіг хвороби залежить від кількості вірусу, що потрапив в організм та його опірності. Щоб зменшити кількість вірусу, треба дотримуватися правил гігієни харчування та правил особистої гігієни. 

"Якщо ви підозрюєте, що захворіли, не займайтеся самолікуванням. Багато медичних препаратів у тому числі «народні методи лікування» мають прояви гепатотоксичності (викликають структурно-функціональні порушення печінки). Тим самим стан враженого хворобою органу значно погіршується. Наприклад, прийом значної дози парацетамолу на тлі гепатиту А може призвести до дуже серйозних наслідків, навіть летальних", — попереджає Ірина Давидюк.

Повне одужання настає протягом 3-4 тижнів від початку захворювання. У осіб, які видужали, розвивається стійкий імунітет проти гепатиту А на все життя. Тобто людина, яка перехворіла, не захворіє на нього вдруге.

Як захиститися

Гепатит А, симптоми

Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук. Фото ілюстративне

У групі ризику — всі ті, хто ніколи не хворів на гепатит А і не має від нього щеплення. Лікарка радить: щоби зміцнити опірність організму (імунітет) треба раціонально харчуватися, займатися спортом, добре висипатися, покращувати свій емоційний стан. 

А також дотримуватися простих правил: 

  • ретельно мити руки перед вживанням їжі, коли прийшли додому, на роботу та після відвідування туалету або обробляти руки антисептиком;
  • кип'ятити воду протягом щонайменше 10 хвилин (особливо з бюветів та колонок) або споживати бутельовану;
  • не купувати продукти на стихійних ринках;
  • не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки. 

Якщо у родині виявили гепатит А, поспішайте вакцинуватися. 

Ще більше корисних рішень!
Спростовуємо міфи про гепатит А

  • Міф: "Я не боюсь гепатиту А, у мене була хвороба Боткіна у дитинстві".

Правда: Ірина Давидюк відзначає: раніше хворобою Боткіна називали більшість жовтяниць. Але діагнозів, що можуть давати прояви жовтяниці, мінімум 20-30, досить поширених. Лише наявність IgG до гепатиту А говорить, що людина має імунітет. Тобто тільки медичний тест може показати "боятися" вам вірусного гепатиту А чи ні.

  • Міф: Перехворівши на гепатит А, неможливо стати донором.

Правда: Перенесений гепатит А не є пожиттєвим протипоказанням до здачі крові. Те, що багато центрів крові не приймають таких донорів, неправильно та не відповідає інструкціям. Цей міф — наслідок з радянських часів, коли людей, які перехворіли на гепатит А, відсторонювали від донорства назавжди. Знання патогенезу та імунної відповіді на цю інфекцію вже давно змінили цей погляд. Після гепатиту А через 3-4 місяці людина може бути донором крові. В Наказі МОЗ "Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів" про гепатит А як протипоказання не йдеться. А от гепатити В та С дійсно, навіть після одужання пацієнта, стають перешкодою для донорства.

  • Міф: Якщо жінка при грудному вигодовуванні захворіла на гепатит А, треба терміново переривати годування.

Правда: Вірус гепатиту А через молоко не передається. Ірина Давидюк додає: якщо стан жінки дозволяє продовжити лактацію — це дуже добре, з молоком вона передасть дитині захисні антитіла.

  • Міф: Імунітет від гепатиту В захищає від гепатиту А.

Правда: Не захищає. Це різні хвороби. 

  • Міф: Вакцинація від гепатиту А не працює. 

Правда: Найбільш ефективна профілактика гепатиту А — щеплення. При одноразовій вакцинації антитіла виробляються протягом року, при повторній вакцинації забезпечується імунітет до вірусу гепатитом А на 20 років.

Екстрена вакцинація рекомендована протягом двох тижнів з моменту контакту із хворою людиною. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом на 6 місяців. Одна з них — комбінована вакцина, що захищає від гепатиту А та В.

Нагадаємо, на початку жовтня 10 тисяч доз вакцини проти гепатиту А, які МОЗ отримало від ВООЗ, доставлені в кожну область країни та розподілено до закладів охорони здоров'я.

6296

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: