fbpx
Сьогодні
Відео, фото 16:15 03 Лис 2023

У Києві відбувся тренінг для інструкторів інклюзивних автошкіл та сервісних центрів МВС: у чому рішення

English version here

У столиці 30 жовтня пройшов тренінг для інструкторів інклюзивних автошкіл та сервісних центрів МВС, де їх навчали етичному спілкуванню та найкращим практикам підтримки та допомоги майбутнім водіям.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

У МВС наголошують, кількість осіб з інвалідністю в Україні зростає не лише серед військовослужбовців, а й серед цивільних.

Яке рішення?

За ініціативи Міністерства внутрішніх справ України та за підтримки уряду Японії в Києві відбувся тренінг "Водіння без барʼєрів: етика взаємодії з людьми з інвалідністю". 

Зокрема, базовому розумінню різновидів допоміжних засобів реабілітації, видів обмеження повсякденного функціонування, техніки допомоги особам з інвалідністю та методів їх переміщення.

До участі у заході долучились:

  • заступники очільника МВС Катерина Павліченко та Богдан Драпʼятий,
  • заступник постійного представника програми розвитку ООН в Україні Христофорос Політіс,
  • начальник Головного сервісного центру МВС України Микола Рудик.

Як це працює?

Нині у автошколах навчаються близько півсотні слухачів, семеро з них – це українські захисники.

Шість осіб з інвалідністю уже отримали посвідчення водія.

Під час заходу учасники засвоїли:

  • базові знання та практичні навички з питань надання послуг для осіб з інвалідністю при проходженні навчання,
  • етики спілкування,
  • базового розуміння різновидів допоміжних засобів реабілітації,
  • видів обмеження повсякденного функціонування,
  • техніки допомоги особам з інвалідністю,
  • методів їх переміщення.

Як зазначили в Департаменті комунікації міністерства внутрішніх справ, набуті під час навчань навички допоможуть спеціалістам краще зрозуміти потреби осіб з інвалідністю, а їм своєю чергою, – відчути компетентність фахівців та готовність допомогти.

Навчання пройшли уже 28 інструкторів та екзаменаторів із Дніпра, Кам'янець-Подільського, Києва, Кропивницького, Львова та Одеси.

Саме тому цього року відомство створило не просто автошколи, а комплексну державну послугу.

Вона сприятиме адаптації людей з інвалідністю до керування транспортними засобами.

"Уже шість вищих навчальних закладів системи Міністерства внутрішніх справ України є надавачами послуг в рамках проєкту "Автошколи для осіб з інвалідністю". На базі цих навчальних закладів створені автошколи і найближчі сервісні центри приймають екзамени", – зазначила заступниця очільника МВС Катерина Павліченко.

Навчання для інструкторів організували у межах проєкту "Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною" за підтримки ПРООН та за фінансування Уряду Японії.

"Для ПРООН інклюзивність є одним із ключових підходів у наданні підтримки. Ми надзвичайно горді, що допомагаємо підтримати такі ініціативи. Цей проєкт може зробити вагомий внесок, аби люди почували себе включеними в суспільство", – наголосив заступник постійного представника програми розвитку ООН в Україні Христофорос Політіс.

Довідка

"Інклюзивні автошколи" – це флагманський проект МВС в межах загальнодержавної ініціативи першої леді України Олени Зеленської "Без бар'єрів", спрямований на рівні можливості для усіх, хто прагне опанувати навички керування автомобілем і отримати посвідчення водія. Навчання для інструкторів організували у межах проекту "Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною" за фінансування Уряду Японії.

Зауважимо, у межах згаданого проєкту ПРООН Громадська організація людей з інвалідністю "Ерлайт" також провела тренінг щодо правового захисту людей, які отримали мінно-вибухові поранення під час російської агресії проти України.

Нагадаємо, що у липні цього року в Україні відкрили перші автошколи для людей з інвалідністю.

"Це та безбар'єрність у дії, яку завжди пропагую і яку зобов'язалася втілювати наша країна ще до російського вторгнення: рівні можливості, комфорт і зручність для всіх українців в усіх сферах.

Важко переоцінити цей проєкт зараз, коли через російські атаки в нас щодня стрімко більшає людей з інвалідністю – молодих, активних, сповнених планів.

Але вони обов'язково втілять усе задумане й реалізуються в Україні повноцінно, впевнено керуючи не лише автівкою, а й своїм майбутнім", – зазначила Олена Зеленська.

Як зазначають, мета проєкту "Автошколи для осіб з інвалідністю" – створити ефективну й комфортну систему адаптації осіб з інвалідністю до керування транспортними засобами з урахуванням їхніх можливостей і потреб.

Пізініше Рубрика писала, що автошкола для людей з інвалідністю почала роботу в Київській області, на базі Національної академії внутрішніх справ у селищі Віта-Поштова.

У вересні в селі Зимна Вода Львівської області в сервісному центрі МВС перший випускник інклюзивної автошколи отримав посвідчення водія.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: