fbpx
Сьогодні
Фото 08:49 11 Вер 2023

БФ "Право на захист" передав шість спеціалізованих автомобілів громадам для перевезення маломобільних людей: як працює це рішення

English version here

Шістьом громадам у Київській, Чернівецькій та Дніпропетровській областях БФ "Право на захист" безоплатно передав шість спеціалізованих автомобілів для перевезення маломобільних людей. Машини використовуватимуть для надання послуги "Соціальне таксі". Маломобільні люди та вразливі категорії населення з-поміж мешканців громади та ВПО завдяки такому авто зможуть дістатися до державних спеціалізованих закладів, комунальних і медичних установ, а також інших місць для отримання необхідної допомоги та послуг.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Автомобілі від БФ "Право на захист" отримали Баришівська, Васильківська, Фастівська громади на Київщині, Софіївська, Павлоградська на Дніпропетровщині та Хотинська на Буковині. Загалом у них проживає близько 18 тисяч людей з інвалідністю. Найбільше — у Павлоградській громаді: понад 10 тисяч. Окрім того, загалом у цих громадах налічують близько 36 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Людям з інвалідністю та іншим вразливим категоріям населення, які живуть в селах, треба діставатися до міст аби оформити документи, довідки чи відвідати лікаря. Часто населені пункти, які входять до складу громад, мають незручне транспортне сполучення. А громадський транспорт не має умов для перевезення осіб з інвалідністю. Відтак таким людям недоступні базові послуги, зокрема можливість доїхати до відповідних служб чи установ.

"Одним із пріоритетів нашої територіальної громади є розвиток сервісів для людей вразливих категорій населення. Окрім місцевих мешканців, наша громада прихистила багато внутрішньо переміщених осіб, серед яких є маломобільні люди. Спеціалізована автівка стане ще однією послугою нашого інклюзивного центру для дітей і багатопрофільної лікарні. Транспортування до цих закладів фактично було питанням номер один", — розповіла Наталія Проскурняк, директорка центру надання соціальних послуг Хотинської міської ради Чернівецької області.

Яке рішення?

БФ "Право на захист" передав громадам шість автомобілів, які спеціально переобладнали для людей з інвалідністю. Усі автівки мають гарантію на п'ять років експлуатації. Окрім того, вони обладнані підйомником для людей на візках. Також в автомобілях є спеціальні ремені безпеки, якими можна пристебнути пасажирів, дитячі крісла, вогнегасники, аптечки. Разом з автівками передали комплекти зимових шин.

"На жаль, кількість осіб з інвалідністю щодня зростає. І ми розуміємо, що потрібно створювати ще більше можливостей для маломобільних людей та максимально враховувати потреби всіх, зокрема в транспортуванні. Питання пересування осіб з інвалідністю дуже гостро стоїть у віддалених населених пунктах, де до лікарні чи соціальної служби на громадському транспорті безперешкодно не дістатися. Нашим завданням в межах реалізації такого соціально значущого проєкту було зробити життя місцевих жителів і внутрішньо переміщених осіб трохи легшим та комфортнішим. Радіємо разом із громадами можливості задовольнити потреби вразливих верств населення спеціально обладнаним транспортом. Переконані, що така співпраця — це величезний крок до створення інклюзивного суспільства", — каже проєктна менеджерка Консорціуму Реагування від БФ "Право на захист" Катерина Задоєнко.

Закупити, переобладнати й передати автомобілі громадам вдалося завдяки проєкту "Задоволення нагальних багатогалузевих гуманітарних потреб внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення в Україні" від БФ "Право на захист" як партнера Консорціуму Реагування (Ukraine Response Consortium), координованого міжнародною благодійною організацією ACTED. Програма здійснюється за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA).

Це вже друга партія авто, які передав БФ "Право на захист": навесні цього року такі самі машини отримали інші громади на Буковині й Дніпропетровщині. У межах майбутніх проєктів, БФ "Право на захист" планує знову купувати, переобладнувати автомобілі та передавати їх в інші громади.

Як це працює?

Кожна з громад розробить положення та пропише алгоритм, за яким люди зможуть подати заяву на отримання транспортної послуги. Однак всі машини мають використовувати як соціальне таксі, за допомогою якого кожна людина з інвалідністю зможе відвідати державні установи для вирішення своїх потреб та відчути себе самостійним членом суспільства.

Щоб отримати таку послугу, маломобільним людям, особам з інвалідністю та іншим вразливим категоріям населення з-поміж місцевих мешканців та ВПО, слід звернутися до управління соціального захисту населення у своїх громадах з відповідним проханням. Працівники цієї установи приймають заяви про отримання соціальних послуг. Саме вони розкажуть про всі умови надання послуги транспортування цим спеціально обладнаним автомобілем.

Нагадаємо, Володимир Зеленський зауважив, що після закінчення війни в Україні буде велика кількість ветеранів і цивільних, які зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій, тому держава вже зараз має створити зразкове безбар'єрне середовище.

Окрім того, команда урбан-бюро Big City Lab під гаслом "Якщо ми зробимо міста зручними для людей з інвалідністю – ми зробимо їх зручними для всіх" запустила збір історій про безбар'єрність.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: