fbpx
Сьогодні
16:30 22 Жов 2023

У столиці за підтримки Євросоюзу та Німеччини відкрили Кліматичний Офіс: у чому рішення

English version here

Завдяки підтримці Європейського Союзу та Міжнародної кліматичної ініціативи Німеччини у Києві відкрили Кліматичний Офіс, що сприятиме змінам в кліматичному ландшафті України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця.

У чому проблема?

Нагадаємо, за останніми оцінками Міндовкілля та міжнародних експертів, додаткові викиди парникових газів, спричинені військовими діями на території України, склали близько 33 млн тонн CO2.

Найбільша частка цих викидів припадає на пожежіпонад 23 млн тонн CO2. 80% пожеж відбуваються на територіях, де велись або ведуться бойові дії. За попередніми підрахунками, на відбудову припадатиме близько 49 млн тонн викидів.

Як раніше зазначав очільник відомства, Україна не відмовилася попри російську агресію від зобов'язань перед світовою спільнотою, зокрема і щодо кліматичної політики.

"Як і до повномасштабного вторгнення, Україна прагне зробити свій внесок у реалізацію Європейської зеленої угоди. Ми прагнемо досягнути кліматичної нейтральності, хоча тепер для цього доведеться докласти ще більше зусиль.

Однак ми не полишили намірів скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року. Ми трансформували наші кліматичні амбіції в конкретні цілі й прописали їх у Плані відновлення України, який представили в Лугано у липні цього року", – наголосив Руслан Стрілець.

Яке рішення?

Для надання реальної допомоги Україні у реалізації кліматичних цілей на шляху до декарбонізації у Києві відкрили Кліматичний Офіс, що сприятиме змінам в кліматичному ландшафті України.

Проєкт співфінансуватиметься Європейським Союзом та Міжнародною кліматичною ініціативою (IKI) Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини (BMWK). 

Як це працює?

Зі слів Стрільця, це остання ланка, яка завершить розбудову кліматичного врядування в нашій країні.

Як наголосив міністр, Кліматичний Офіс надаватиме підтримку Уряду України, містам та регіонам, а також підприємствам та бізнесу для реалізації елементів кліматичної політики. 

Кліматичний Офіс

Фото: Телеграм / Руслан Стрілець

Кліматичний Офіс буде:

  • підтримувати Уряд України у реалізації кліматичної політики;
  • допомагати регіонам та бізнесу у реалізації проєктів з декарбонізації та адаптації;
  • інструментом залучення зелених фінансів (кліматичних) на післявоєнне відновлення України;
  • одним із ключових стейкхолдерів, який сприятиме налагодженню співпраці України за статтею 6 Паризької угоди та долученню до міжнародного вуглецевого ринку;
  • сприятиме розбудові системи торгівлі викидами в Україні.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності Офісу стане напрацювання та підтримка особливих підходів до кліматичного фінансування для України.

Кліматичний Офіс

Фото: Телеграм / Руслан Стрілець

Окрім того, Стрілець зауважив, що у 2025 будуть введені карбонові сертифікати. Це дозволить Україні та її виробникам реалізувати надлишкові обсяги СО2, що не були емітовані.

А у 2026 система торгівлі викидами запрацює в Україні повноцінно. Наразі нам потрібно провести верифікацію всіх наявних даних і показати світу наш потенціал щодо вільних квот", підкреслив міністр.

"Ми готові ділитися вільними викидами і робити наш внесок у світовий кліматичний трек. Нашій країні важлива підтримка партнерів і ми дійсно її відчуваємо від самого початку нашої боротьби за справедливість та мир", резюмував очільник відомства.

Як писала Рубрика, війна загострила екологічні проблеми всього світу. Та, звісно, українці хвилюються найбільше, адже неясно, якою буде післявоєнна Україна.

Чи впорається природа з наслідками російської навали, яка робить все, щоб перетворити Україну на випалену землю? Чи вдасться українським містам і селам загоїти всі ці страшні та болючі рани? Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Почати з себе: як активісти з Запоріжжя адаптовують свій регіон до кліматичних змін".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: